сряда, 19 октомври 2022 г.

Проф. Иво Петров получи приза "Лекар на годината 2022"

 Ето как кардиологът проф. Иво Петров спасил учителя си | Днес.dir.bg

Пандемията от COVID ни застави да преосмисляме отношението си към здравето ни, към българския лекар, към цялостния модел на здравеопазването, каза президентът Румен Радев в поздравлението си към присъстващите на официалната церемония по връчването на приза "Лекар на годината 2022" в Националния исторически музей. Държавният глава връчи и приза на проф. Иво Петров.

За мен е чест да връча това отличие на такъв професионалист и българин, за който да бъдеш лекар не е професия, а мисия, който успя да достигне върховете в своята област не само в България, а и на световно равнище, който постига изключително добра колаборация в своите екипи, лидер, който вярва, че за да върви държавата напред, трябва не само да си добър професионалист, а отговорен гражданин с ясна позиция, каза президентът Радев при връчването на отличието.

С удоволствие приех поканата да бъда гост на празника на българския лекар, воден от дълбокото си преклонение към всички вас - хората, посветили живота си на толкова трудна професия, изискваща безпределна вяра в доброто и в човека, каза още президентът Радев.

Държавният глава благодари на лекарите за всеотдайността и грижата към здравето на българите, което е решаващ фактор, без който не може да се развива нито една друга обществена сфера.

Нужен е всеобхватен дебат и набелязване на посока, но съм убеден, че каквато и посока да набележим, не можем да изпълним нито една амбициозна цел без иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и фокусирано към младите български лекари, каза още той и призова за обединяване на усилията, за да се използват всички ресурси за този модел, който заслужават гражданите. Искам да привлека още веднъж вниманието към Плана за възстановяване и устойчивост, трябва много повече да се действа за него, защото имаме огромни ресурси, които да получим, и кратки срокове, както и да го направим по най-добрия начин, допълни президентът.

Радев припомни за проекта за спешна помощ по въздуха, заложен в Плана, и посочи, че се чувства лично ангажиран с него и изрази надежда той да бъде доведен до успешен край. По думите му с този проект се цели както помощ на пострадали в катастрофи, така и на пациенти с инфаркти и инсулти, организиране на спешната помощ по иновативен начин по отношение на комуникацията, информацията, позиционирането и планирането.

Новините от днес и със задна дата