четвъртък, 20 октомври 2022 г.

От ГЕРБ са готови повече да не издигат свой кандидат за председателското място в парламента

  

                           Снимка: БТА

Готови сме да не издигаме повече нашия кандидат за председател на 48-ото Народно събрание. Това заяви в кулоарите на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Готови сме и ние да направим крачка назад и да не настояваме за председател на НС", заяви Атанасова.

По думите ѝ е време за мъдрост и държавническо мислене. Тя посочи, че ГЕРБ може да застане зад една консенсусна фигура, която да бъде подкрепена от мнозинството. И добави, че ако не се избере председател днес, може да се стигне и до конституционна криза.

"Трябва да се лишим от онази мисъл, че изборът на председател е политическо решение и това е първият тест за формиране на каквито е да е мнозинства и правителства. Това трябва да е тест за държавници и ние ще подходим достатъчно отговорно и сме готови да оттеглим номинацията на нашия кандидат", подчерта Атанасова.

За готовността на ГЕРБ да не излъчат кандидатура за председателското място в парламента потвърди и депутатът Христо Гаджев пред Nova News.

"Обмисляме да оттеглим нашата кандидатура за председател на НС. Ще направим крачка назад, ако видим, че няма друго решение от кризата", отбеляза Гаджев.

Според него ПП се опитва да блокира работата на парламента, за да се стигне до нови избори.

"С оттеглянето на кандидатурата си ПП блокира избора на председател. Искаме да намерим решение в полза на гражданите. Първата политическа сила винаги излъчва председател на НС и получава подкрепа", посочи Гаджев.

От своя страна Росица Кирова от ГЕРБ, която беше заместник-председател на НС в 47-ото Народно събрание, определи картината в парламента като "снимка на българското общество".

"Формулата, по която трябва да се избере председател на Народното събрание, е че трябва да се замислим колко е важно егото. Росен Желязков може да бъде обединяваща роля за парламента. Ще бъдат направени всякакви компромиси. Има някаква теоретична възможност за крачка назад", заяви Росица Кирова пред БНТ.

Относно ротационния принцип, предложен от ДБ, Кирова посочи, че той е вариант, но първо трябва да бъде избран председател.

Новините от днес и със задна дата