47-годишен чужд шофьор на ТИР предизвика голям скандал с последвала стрелба на ГКПП "Капитан Андреево", след като се заключи в кабината на камиона за часове и отказа да напусне заетия от него кантар, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Снощи около 22.15 часа началникът на митническата смяна на пункта е поискал съдействие от служители на ГД "Гранична полиция". Шофьор с товарен автомобил "Мерцедес" на трасе вход в продължение на час и половина отказвал да напусне заетия от него кантар.

47-годишният чужд гражданин не притежавал задължителното разрешително за транзитен превоз и отказвал да го заплати, за да бъде обработен от митничарите и пропуснат да продължи пътуването си.

Първоначално на мястото е изпратен граничният полицай, който е в непосредствена близост до кантарите. Въпреки разговорите, водачът отново отказал да напусне кантара, затворил прозорците и заключил вратите на товарния автомобил. 

Изпратени са още двама гранични полицаи. Шофьорът демонстративно отказал да напусне кантара, оставайки заключен вътре в камиона. Двама от граничните полицаи продължавали да го убеждават, застанали на степенките от двете страни на кабината.

В този момент водачът рязко потеглил назад и започнал да набира скорост, заплашвайки живота на служителите. Застаналият пред кабината на камиона граничен полицай му разпоредил да спре, шофьорът отново не се подчинил. Служителят произвел изстрел със стоп-патрон и чак тогава, след около 20 метра, товарният автомобил спрял. Няма пострадали.

47-годишният водач е изведен от кабината и задържан в Гранично полицейско управление - Свиленград.