сряда, 22 юни 2022 г.

Какво следва след свалянето на правителството на Кирил Петков - на ход е президентът

  

След като кабинетът "Петков" бе свален със 123 гласа "за" вота на недоверие, от този миг нататък се завърта конституционната рулетка в опит да се излъчи ново правителство в рамките на 47-то Народно събрание.

Основният закон на страната дава три шанса това да се случи.

На ход е държавният глава Румен Радев, който трябва да връчи мандат на най-голямата парламентарна група. Това е "Продължаваме промяната".

Ако партията на току-що сваления от поста му премиер Кирил Петков не успее да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, която ще получи от държавния глава своя шанс за втори опит за правителство.

Няма обаче установен конкретен срок кога президентът Румен Радев да връчи първия мандат.

Ако след още една седмица и втората по големина политическа сила върне празна папката с неизпълнен мандат, то президентът връчва третия и последен мандат на парламентарна група по негов избор.

Едва след трети, неуспешен опит на парламентарните политически сили да излъчат редовен кабинет, президентът разпусĸa 47-отo Народното събрание, назначaвa служебно правителство и cвиĸвa предсрочни парламентарни избори. 

Докато тече процедурата, която започва от момента на връчването на първия мандат, Народното събрание провежда своите редовни заседания.

Новините от днес и със задна дата