сряда, 22 юни 2022 г.

Външната комисия отложи заседанието за РСМ, иска първо МС да излезе с решение / видео

  

Парламентарната комисия по външна политика отложи заседанието за Република Северна Македония, докато Министерският съвет не излезе с решение по проблема. Не е ясно за кога се отлага заседанието и кога ще бъде свикано отново.

В дневния ред на комисията се предвиждаше представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.

Предложението за отлагане беше направено от депутата Станислав Анастасов от ДПС. 9 души гласуваха "за", 8 бяха "против". Мотивът за исканото отлагане е, че каквото и решение да вземе Комисията ще е противоконституционно, тъй като Министерският съвет трябва да внесе решение за разглеждане.

"Ако целта беше първо да го обсъдим в комисия и въз основа, на което да бъде взето решение от МС, защо това заседание не беше свикано през уикенда или понеделника, за да може МС да чуе това предложение и да си вземе решението. Аз също считам, че това заседание днес е безмислено и сме готови и гарантирам от името на нашата партия ГЕРБ, когато има решение и някакво становище, ние да се отзовем и да подкрепим, ако МС не желае и не смее да вземе такова решение, когато е очевидно положението, ние, ако трябва, ще го внесем с интереси на България, ясно разрешени. Но това, което тук се случва е някакъв цирк и кризисен пиар", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ, която подкрепи предложението на ДПС.

Тя изрази и учудване, че се е изпратило писмо до външния министър да внесе проект на решение в НС, като посочи, че външният министър не е от органите, които имат законодателна инициатива. Такова право имат МС или народните представители, посочи Захариева и заключи: "Хайде да не продължавате абсурда, който очевидно, се случва в България под ръководството на Кирил Петков и неговото правителство."

На свой ред зам.-председателят по международната дейност в БСП Кристиан Вигенин призова депутатите да не "потапят" с процедурни и други съображения всеки опит за разговор за Северна Македония.

"За пръв път имаме заседание на комисия, което е открито, на което спокойно могат да бъдат изложени всички факти пред българските граждани, пред медиите и да се твърди, че такова заседание е излишно, абсолютно несъстоятелно, особено, когато идва от народни представители. Това, че в някои партии, някой някъде може да се затвори, някой да му се обади и той след това да обяви, че решението вече е взето и да поставим пред свършен факт и НС, и българските граждани, е политика, която смятам е беше отречена от миналата година и затова предлагам да спрем с този дебат, да продължим със заседанието така, както е насрочено, което няма нужда от някаква спешност и някакви драматични решения и мерки, каквито се опитват да прокарват в парламента от миналата седмица, да направим необходимото обсъждане на база на информацията, които имаме, и на въпросите, които имаме към министър Генчовска", подчерта Вигенин и добави, че след това ще бъде свикано заседание, на което да се вземат съответните решение.

На свой ред думата взе Даниел Митов от ГЕРБ, определи отказът на МС да прехвърли решението за РСМ на НС като "отказ от правомощия". "Това решение, ако влезе в административен съд, знаете какво ще се случи с него", допълни той.

Той изрази учудване, че едновременно, когато се провежда заседанието на парламентарната комисия по външна политика, се провежда и заседанието на МС, и не знаят дали вземе решение по темата или не. И застъпи тезата МС да вземе решение, след което да се произнесе и НС.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов обаче контрира Митов с думите, че основната власт в България е в ръцете на българския парламент, защото е парламентарна република и посочи, че по тнакъв важен въпрос, който вълнува България и РСМ от 30 г., да се говори, че може да бъде решен само от министър-председателя е "измиване на ръцете като Пилат Понтийски".

Думата взе и Тошко Йорданов от ИТН, който се обяви за гласуване на предложението за отмяна на заседението до взимане на решение за РСМ от МС.

"МС и министър-председателят се опитват да избягат. Според мен той, работейки толкова дълго срещу националния интерес на България, трябва да си изпие горчивата чаша, да предложи решение, след което аз с удоволствие ще гледам как ГЕРБ и ДПС ще гласуват заедно," посочи Тошко Йорданов, като подчерта, че ИТН няма да го подкрепи.

След като предложението на ДПС бе прието, Захариева подчерта отново, че трябва да се спазва законодателната процедура, с което МС първи да излезе с решение. На свой ред Вигенин я контрира като й припомни, че подобна процедура, която днес критикуват от ГЕРБ, е била проведена по времето на управлението на Бойко Борисов, когато е трябва да представи позицията на България в Брюксел по отношение на миграцията.

"С негово съгласие, НС му забрани да подписва подобни решения. И вие много добре знаете, че това е процедура, която е правена, която е абсолютно конституционна и законосъобразна. Но днес, че вие скрихте тази дискусия от българските граждани и е нещото, което ще си получите заслужено, защото се опитвате зад гърба им се взимат решения, които са от ключов характер за българската политика", посочи Вигенин, с което последва ръкопляскане в залата. Депутатът от БСП обаче продължи като обвини, че днес ДПС, ГЕРБ, Възраждане и ИТН, че с техни гласове са скрили тази важна дискусия за целия български народ.

"С удоволствие искам да видя довечера как ИТН ще гласуват предложението на ГЕРБ за вот на недоверие на кабинета, след като от ГЕРБ обявиха днес, че подкрепят падане на ветото", заключи Вигенин.

Външният министър Теодора Генчовска не коментира решението.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов така нареченото "френско предложение" е пробив, който България не трябва да изпуска до края на френското председателство на Съвета на Европейския съюз. Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната", пък определи отложеното заседание като "саботаж".

Председателката Венцислава Любенова обяви, че щом свика заседанието наново, то ще бъде обявено. Петър Колев, представител на македонските българи смята, че към този момент българските интереси не са докрай защитени в предложения протокол.

Новините от днес и със задна дата