петък, 24 юни 2022 г.

Буяр Османи: Днешното гласуване в България ще блокира дългосрочно европейския процес

  

Днешното гласуване в българския парламент ще блокира дългосрочно европейския процес на разширяване и ще парализира Договора за добросъседство между Република Северна Македония и България. Това написа в профила си във Facebook външният министър на РСМ Буяр Османи, след като по-рано днес Народното събрание даде мандат на кабинета в оставка "Петков" да приеме предложението на френското председателство, но с няколко редакции, предложени от "Демократична България".

В публикацията си в социалната мрежа Османи обяснява, че "две думи стоят между успеха и провала на Европейския съюз в региона" - първата е думата "протокол" в преговорната рамка, а втората - "откриване" в параграф 6 от заключенията на съвета.

"И двете думи не са във френското предложение като окончателни решения, а са поставени (някои от тях в скоби) като въпроси, по които не може да се постигне съгласие поради позицията на Република България", посочва македонският външен министър.

"Днешното приемане на резолюцията в българския парламент, която набляга на тези два въпроса, ще блокира в дългосрочен план европейския процес, а също така ще парализира инструментите на дългосрочното споразумение за приятелство", подчертава Османи.

Той обяснява още, че РСМ е трябвало да отхвърли френското предложение, след като е било разгледано внимателно, именно заради тези въпроси, които по думите му били нерешени.

"Трябваше да отхвърлим предложението им в тази форма именно поради частите в него, за които българската страна не прояви разбиране", коментира Османи.

По-рано на съвместна пресконференция с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич Буяр Османи заяви, че първо Скопие трябва да види как ще гласува българският парламент , защото РСМ гледала на протокола като на парадигма на историческите интерпретации. По думите му има възможност за решения през следващите няколко дни.

След малко повече от 4 часа разгорещени дебати българският парламент отпуши пътя на Северна Македония към Европейския съюз.

Решението на НС е по същество френското предложение, с редакциите на ДБ, които пленарната зала одобри. "За" даване на зелена светлина на Скопие към Брюксел гласуваха 170 депутати на ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ. Подкрепиха ги двама от общо шестимата отцепници от ИТН.

"Против" бяха 37 парламентаристи от БСП, ИТН, "Възраждане" и двама независими. Въздържаха се един депутат от "Продължаваме промяната", още двама независими и 18 народни представители от БСП.

С решението Народното събрание даде мандат на кабинета в оставка "Петков" да приеме предложението на френското председателство.

Предложенията на ГЕРБ и ДПС в същата посока - за пускане на Северна Македония в преговорния процес на ЕС, бяха отхвърлени, но получиха подкрепа, съответно от 11 и 8 народдни представители на ДБ.

Решението на парламента гласи:

Народното събрание потвърждава условията, при които България може да подкрепи която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Северна Македония, а именно:

Ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и протоколите от заседанията на междуправителствената комисия по този договор

Гарантиране правата на Българите в РСМ, включително чрез тяхното вписване наравно с другите народи в конституцията на РСМ.

Наличие на европейски гаранции по изпълнение на условията по точки 1 и 2

За тази цел правителството на Република България следва да одобри предложените от Френското председателство проект за преговорна рамка и за заключения на Съвета на ЕС при изпълнение на следните условия:

Прецизиране на текста на проекта на заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати другите народи и на равна основа с тези народи

Подобряване на предложените проект за преговорна рамка и проект на заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на Северна Македония в ЕС не може да бъде тълкувано като признаване от страна на Република България за съществуването на македонски език

Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ към ЕС, за чието изпълнение ЕК да информира Съвета преди всяка междуправителствена конференция

Включването на референция към Договора да добросъседство от 2017 и протоколите от заседанията на съвместната междуправителствена комисия във връзка с одобряването от Съвета на ЕС на общите позиции за междуправителствените конференции ЕС - РСМ

На тази основа и само при изпълнението на тези условия 47 НС ще очаква от МС да одобри проекта на преговорната рамка едновременно или след подписването на протокола от второ заседание на смесената междуправителствена комисия спрямо Договора за добросъседство.

Веднага след решението на Народното събрание председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов застана на трибуната, за да обясни отрицателен вот. И заяви, че в неговите думи депутатите трябва да разбират, че едно към едно говори лидерът на партията му Слави Трифонов.

"Ще говоря аз, но ще чувате Слави. Току що ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП приеха предложението. Имаме нова коалиция - Пеевски, Бойко, Кирил Петков и Христо Иванов са прегърнати. Майната им на достойнството и националното самочувствие! Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо!" - се казва в позицията. 

"Става въпрос за гласуване по важен, конкретен въпрос. "Понякога една пура е просто една пура", казал Зигмунд Фройд на своите ученици", коментира после в кулоарите Христо Иванов по повод заключението, че е налице нова коалиция между ДБ и ГЕРБ.  

Тази сутрин проблем с кворума нямаше, след като от ГЕРБ вчера заявиха, че ще се регистрират, за да бъде гласувано вдигането на ветото. Регистрираха се и останалите опозиционни партии, които вчера отсъстваха. Депутатът от ДПС Делян Пеевски също дойде за гласуването.

По време на дебатите граждани, дошли на балкона в пленарната зала като гости, издигнаха плакати "Македония е България" и такива с надписи, които сочат кои са предателите в българския парламент.

В началото на пленарния ден от "Възраждане" поискаха темата, която бе вкарана като първа точка в дневния ред, да отпадне и с аргумента, че "настоящият парламент в този му вид морално и политически е фалирал и не е в състояние да вземе решения, които касаят бъдещето на поколения". По-късно и от БСП поискаха отлагане на въпроса.

"Да не допускаме решения, които да погребат националния идеал. Българският народ няма да прости национално предателство", предупреди в декларация на парламентарната група лидерът Костадин Костадинов. Предложението за отпадане на точката беше отхвърлено.

"Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани е и трябва да бъде приоритет. Българската държава запази последователната си подкрепа за поставяне на начало на преговорния процес на Северна Македония и Албания", заяви Станислав Анастасов, като вносител на предложението на ДПС по френския проект.

"Българският парламент днес НС може да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка на започване на преговори", призова той. Така, по думите му, страната получава силна гаранция за спазването на ангажиментите от договора със Скопие. България запазва правото си да не подкрепи подписването на договора, предупреди той, като добави, че началото на преговорите не трябва да се бърка с финалното приемане на Скопие за член на ЕС.

"Приобщаването към европейското семейство е инвестиция в сигурността и стабилността не са в региона, а и очаквано развитие на още по-силни съюзнически връзки със Северна Македония и Албания в рамките на НАТО. Позицията на ДПС по тази тема винаги е била кристално ясна, напомни той.

"ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов сложи подписа си под решението от 2019", напомни за налагането на ветото Десислава Атанасова. "Днес отново ГЕРБ и Бойко Борисов обяви, че дава зелена светлина за европейския път на Северна Македония и Албания", допълни депутатката.

"Като не променят Конституцията, няма да получат членство в ЕС", категоричен беше лидерът на "Да, България", който се опита да убеди скептиците, че няма риск за българския национален интерес.

По време на дебатите се сблъскаха двете позиции, около които се раздели българският парламент - в подкрепа на френското предложение /ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ/ и в твърдото му отхвърляне /БСП, ИТН и "Възраждане"/.

"Ние нямаме време да не бързаме. Френското председателство е онзи прозорец на възможност, от който можем да се възползваме. Той ще се затвори след няколко дни", каза Христо Иванов.

Вдигането на ветото не се вписва в честта на българската нация, опонира Георги Михайлов от БСП.

Президентът да разсекрети стенограмата от заседанието на КСНС, призова лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

"Днес е чудесен ден за македонска сватба, булката е Русия, а пък зестрата е в копейки", възкликна по адрес на "Възраждане" депутатът от ПП Искрен Митев.

Новините от днес и със задна дата