четвъртък, 23 юни 2022 г.

Ковачевски: Френското предложение е неприемливо за Скопие! И отново оплю България!

  

В изявление след срещата на върха премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че "в тази форма предложението на френското председателство за преговорна рамка на страната с ЕС не е приемливо за него, за президента, за правителството и коалиционните му партньори", предаде БТА.

"Република Северна Македония е почти 18 години кандидат за член на ЕС, а преговорите още не са започнали. Това, което се случва, е сериозен удар върху авторитета на ЕС в региона, губим драгоценно време, с което не разполагаме. Република Северна Македония и Албания, но и регионът не можем да си позволим да тъпчем на едно място, заради една държава-членка, която не успява да се координира и да обезпечи деблокиране на нашия европейски път", каза Ковачевски, който повтори тезата си, че не бива да се допуска двустранни въпроси да станат мултилатерални. По думите му светът разпознава Република Северна Македония като държава, която успява чрез диалог да реши горещи и тежки въпроси и с такава нагласа страната е влязла в преговорите с България - "искреност и с желание да бъдат решени отворените въпроси на базата на европейските ценности". Думите на Ковачевски са абсолютна лъжа, достигаща висотите на наглост, като се има предвид цялата хронология на преговори между София и Скопие! Не са изпълнили нито едно от задълженията си, за които имаме подписани договори с тях. 18 години чакате, но явно не бързате много или изобщо нямате намерение да влизате в ЕС. Или разчитате на мръсни игри с чешкото председателство, като се имат предвид антибългарските настроения на чехите насадени от Сърбия и Македония.

"С месеци посветихме времето и енергията си за намиране на решение, което ще деблокира процеса за старт на преговорите и за Република Северна Македония и Албания. България от своя страна реши да се върне в миналото и да постави блокада, която за никого не е от полза, освен на трети страни, които ще имат отворен терен да попълнят празнините, които ще се отворят с такива необмислени стъпки, което е изключително важно от геостратегически аспект", каза Ковачевски. Не в миналото, г-н Ковачевски, а в откраднатото от вас минало!

Той отново повтори условията на Северна Македония: "Ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност; Историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка; Преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за изменение на конституцията за включване в преамбюла на българите, хърватите и черногорците; Твърди гаранции както от България, така и от Европейския съюз, че България няма да поставя нови искания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е съгласуван, а всяко решение ще трябва да е консултирано с институциите на Република Северна Македония."

По думите му в тази си форма предложението на френското председателство не е приемливо и ако до края на юни бъде постигнато разбиране за позициите на Северна Македония, Ковачевски заяви, че страната е подготвена да се включи в разговори, за да може до края на месеца да започне преговори.

Ковачевски се обърна и към гражданите на Република Северна Македония, които посъветва да са спокойни. "Ние направихме всичко, сега на ход е ЕС", каза той.

"Ковачевски в Македония заяви, че отхвърля френското предложение. Ще преведа този чужд език. Исторически искания не може да бъдат част от преговорната рамка. Току що македонците обезсмислиха това, което ние обсъждаме. Проблема с езика остава да виси във въздуха. Ние не го признаваме, останалите държави могат да си подписват договори с тях на македонски", каза Тошко Йорданов. 

От ДПС и ГЕРБ призоваха да се запази добрият тон. Станислав Анастасов от ДПС подчерта, че вече има конкретни решения, които трябва да бъдат разгледани. "Ситуация днес е коренно различна от тази вчера", каза той. Думата взе бившият външен министър Даниел Митов, който призова: "Ние от тук не трябва да излизаме без проект на решение, което да представим на залата. Предстои ни много сериозна работа".

Новините от днес и със задна дата