петък, 6 май 2022 г.

Кметът Николов откри иновативен STEM център в Механото, свързан с авиационната техника / снимки

 Кметът Николов откри иновативен STEM център в Механото

Кметът Димитър Николов и директорът на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника Роза Желева откриха модерен STEM център, в който възпитаниците на елитната гимназия ще придобиват професионални знания и практически умения чрез обединяване на всички изучавани специалности.

„Иновативният STEM център ще предостави на учениците на гимназията възможност да изучават и прилагат най-съвременните решения и компетентности в областта на авиационната техника, природно-математическите науки и да развиват практическите си умения и креативност. Новите и модерни роботи и тренажори, с който е оборудван центърът, са отговор на бързото развитие на технологиите и необходимостта да сме в крак с този процес“, сподели кметът Димитър Николов по време на откриването на STEM центъра.

„Поздравявам ръководството и преподавателите на гимназията, защото работите заедно, за да бъдете символ на качествено иновативно образование и да възпитавате любов у учениците към природните науки. Благодаря ви за това, което правите за бургаското образование“, допълни председателят на Общински съвет Бургас проф. Севдалина Турманова.

„STEM центърът е нещо, за което от две години работим, за да се реализира. Той надгражда ежегодното подобряване на учебната корпус и съществуващите в него лаборатории. С него отваряме нова страница в развитието на гимназията, благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и на Община Бургас“, заяви директорът на ПГМЕЕ Роза Желева.

Гостите разгледаха възможностите, които предоставя STEM центърът, а ученици и ръководителите им демонстрираха как те се прилагат на практика.

Технологичният център се състои от три технологични лаборатории - „Електроника и мехатроника“, „Електротехника“ и „Ремонт на летателни апарати“, оборудвани с най-съвременна апаратура за обучение, като 3D принтери за изработване на части и електронни устройства за автомобили, манипулатори-роботи за симулиране работата на индустриални и промишлени роботи и уреди, проследяващи нагледно физичните процеси.

Гостите „полетяха“ с един от най-атрактивните тренажори в новия STEM център – модерен авиосимулатор, който представлява стоманен макет на реална самолетна кабина с всички възможни навигационни уреди и апарати, на който ще се обучават учениците от специалност „Ремонт на летателни апарати“. Кабината-симулатор е работещ прототип и технически демонстратор, който използва Microsoft Flight Simulator за граждански симулационен полет. Към тази лаборатория има обособена и зона, от която бъдещите техници от специалността ще управляват въздушни полети, съвместно с диспечери от аналогични центрове от цял свят.

В STEM центъра учениците ще придобиват умения и навици в електромонтажа и ел. инсталациите, автоматизация, мехатроника, аеродинамика, микропроцесорна и измервателна техника и др.

На събитието присъстваха още представители на РУО-Бургас, директорът на Летище Бургас Георги Чипилски, представители на бизнеса, на други учебни заведения в града, преподаватели и ученици на гимназията.


 

Новините от днес и със задна дата