петък, 6 май 2022 г.

Крайбрежното свлачище в местността Ъгъла до кв. „Сарафово“ се е активизирало значително / снимки

 Крайбрежното свлачище в местността Ъгъла до кв. „Сарафово“ се е активизирало значително

Активираното преди няколко месеца крайбрежно свлачище в местността Ъгъла до кв. „Сарафово“ е увеличило драстично своите размери. Откъснала се е част от асфалтовата настилка на алеята. Районът може да бъде опасен за преминаващите велосипедисти и автомобили, които имат достъп до там.

Община Бургас призовава преминаващите да бъдат внимателни особено в тъмната част на деня. Достъпът до моторни превозни средства се ограничава.

Към момента състоянието на откоса изисква бързи действия по цялостно укрепване, възстановяване и изграждане на съответните укрепителни съоръжения.

Активните брегови свлачищни процеси на територията всеки момент ще доведат до пълно разрушаване на алеята, като същевременно застрашават живота и здравето на преминаващите пешеходци и велосипедисти.

Община Бургас временно е обезопасила, доколкото е възможно, района с оглед недопускане на автомобилно движение по компрометираната част от алеята.

Кметът на Бургас изпрати днес спешно писмо до областния управител и до министъра на регионалното развитие, в което алармира за проблема и настоява да бъде изпратена в кратки срокове комисия от компетентното държавно дружество по геозащита, която да излезе с предписание за брегоукрепването. Сигналът ще бъде подаден и до Комисията по бедствия и аварии.

Община Бургас изразява готовност в кратки срокове за провеждане на работни срещи с експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и „Геозащита“ ЕООД Варна за допълнителни уточнения и запознаване и анализ на възможните пътища за решаване на възникналите технически проблеми на място.

Това е второто свлачище на територията на Приморски парк, след намиращото се в района Казино – Летен театър, за което Община Бургас е подала сигнал до компетентните органи. Днешното писмо се налага, заради ускорените в последните дни свлачищни процеси.

Новините от днес и със задна дата