четвъртък, 7 април 2022 г.

ООН лиши Русия от членство в Съвета по правата на човека и България гласува "за"

  

Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на членството на Русия в Съвета на правата на човека. Предложението, внесено от САЩ, събра 93 гласа "за" при 24 "против" и 58 "въздържал се".

В резолюцията, приета от 193-членното Общо събрание, се изразява "сериозно безпокойство от продължаващата хуманитарна криза и нарушения на човешките права в Украйна".

Русия предупреди държавите, които са гласували против или са се въздържали, че ще разглежда това като "неприятелски жест" с последици за двустранните връзки, отбелязва Ройтерс.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е благодарен на държавите членки на ООН за лишаването на Русия от членство в Съвета по правата на човека.


 По-рано страните от Г-7 поискаха в обща декларация Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека, съобщи Франс прес.

"Убедени сме, че е дошъл моментът да бъде прекратено членството на Русия в Съвета по правата на човека", заявяват външните министри на седемте най-развити индустриални страни. 

Освен това страните от Г-7 обещават, че извършителите на "кланетата" в украинския град Буча "ще бъдат преследвани и ще трябва да отговарят" за деянията си.

В понеделник САЩ и Великобритания поискаха изключването на Русия от международната институция в отговор на "снимките от Буча". След изтеглянето на руските сили в града бяха открити множество трупове.

Днес в Брюксел се провежда заседание на външните министри на страните от Г-7 (САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония). Страните заявяват в съвместната си декларация, че "кланетата в град Буча и други украински градове ще бъдат включени в списъка със зверства и тежки нарушения на международното право, извършени от агресора на украинска земя".

Кадрите на "цивилни жертви, жертви на изтезания и очевидни екзекуции, както и съобщенията за сексуално насилие и разрушаване на гражданска инфраструктура, показват истинското лице на бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна и нейния народ", добавят те. Г-7 уверява, че работи за "увеличаване на натиска върху Русия, чрез налагане на допълнителни ограничителни мерки".

Европейският съюз разглежда днес пети кръг на санкции, които включват за пръв път мерки срещу руския енергиен сектор, отбелязва АФП.

Новините от днес и със задна дата