четвъртък, 7 април 2022 г.

Евродепутатите: Незабавно пълно ембарго върху вноса на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

  

ЕП изразява възмущението си от извършени от руските въоръжени сили зверства, за които се съобщава, и настоява извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност, обявиха днес оттам.

В резолюция, приета с 513 гласа "за", 22 "против" и 19 "въздържал се" в четвъртък, евродепутатите призовават за допълнителни наказателни мерки, включително "незабавно пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ с произход от Русия".

Това трябва да бъде придружено от план за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за ЕС, както и от стратегия за "отмяна на санкциите една по една, в случай че Русия предприеме стъпки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и оттегли напълно военните си части от територията на Украйна".

Изключване на Русия от Г-20 и други многостранни организации

Съществуващите санкции сега трябва да бъдат приложени изцяло и ефективно в целия ЕС и от международните съюзници на ЕС като приоритетен въпрос, настояват членовете на ЕП. Те призовават лидерите на ЕС да изключат Русия от Г-20 и от други многостранни организации, като ООН изключи Русия от Съвета по правата на човека, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други, "което би било важен знак, че международната общност няма да се върне към предишните си обичайни отношения си с държавата агресор".

Евродепутатите също настоятелно призовават държавите членки да прекратят сътрудничеството с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти, включително във Финландия, Унгария и България, при които руските експерти могат да бъдат заменени със западни, и постепенно да преустановят използването на услугите на "Росатом".

Доставките на оръжие трябва да продължат и да бъдат увеличени

Членовете на ЕП се позовават на шокиращите зверства, "които безспорно представляват военни престъпления", извършени от руските военни сили в Украйна и по-специално в Буча, и напълно или почти напълното разрушаване на Мариупол, Волноваха и други градове и села. Те подчертават, че извършителите на военни престъпления трябва да бъдат подведени под отговорност, и призовават за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна.

Парламентът отново заявява, че доставките на оръжия трябва да продължат и да бъдат увеличени, за да се даде възможност на Украйна да се защитава ефективно. Членовете на ЕП подкрепят по-нататъшната отбранителна помощ, предоставяна на украинските въоръжени сили индивидуално от държавите членки на ЕС и колективно чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Като се има предвид, че почти 6,5 млн. украински граждани са били вътрешно разселени, а над 4 млн. са избягали от страната в резултат на войната, членовете на ЕП призовават за безопасни хуманитарни коридори за евакуация на цивилни лица, бягащи от бомбардировките, и за засилване на мрежите на ЕС за хуманитарна помощ в Украйна

Те осъждат руската реторика, с която се внушава за възможността за прибягване до употребата на оръжия за масово унищожение, и подчертават, че всяка подобна употреба би довела до възможно най-тежките последици.

Новините от днес и със задна дата