четвъртък, 7 април 2022 г.

Заплашваният с убийство прокурор е наблюдаващ по делата на Васил Божков

 Прокурор Ангел Кънев 

Заплашеният с убийство спецпрокурор е Ангел Кънев, съобщава Нова тв, като се позовава на своя информация. Предполага се, че бивш служител на МВР е автор на заплахата.

От прокуратурата обявиха по-рано, че на 6 април на ул. "Черковна" в София в служебния кабинет на обвинителя в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до него, като не е имало посочен подател.

В плика са открити - патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които "кръв" и "информиран", както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата.

До ГД "Охрана" са изпратени три доклада само от началото на годината. В тях се посочват данни, че прокурорът е следен.

Кънев е наблюдаващ по делата срещу обвинения в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай и заради това от миналата година е с назначена охрана. Тогава беше установено, че близки до Божков го следят и бяха снимали как влиза в сградата на НАП.

"Случаят е от такъв характер, че голяма част от фактите, които го касаят, представляват класифицилрана информация", допълни зам.-министърът.

Също така той обърна внимание, че всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяна на закона са преминали веднага под охрана на ГД "Охрана".

"Видът на мерките за защита не е бил променян. Дори за много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата, поясни още зам.-министър Дечев. - Установили сме контакт и с МВР, за да може да подпомогне работата по случая."

"Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от Специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения, е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на Прокуратурата - част от съдебната власт" написаха в специална декларация от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод разпространени от обвиняемия бизнесмен Васил Божков снимки на прокурора Ангел Кънев.

През 2020 година във Фейсбук Васил Божков публикува няколко снимки на обвинителя, който влиза в сградата на Националната агенция за приходите (НАП). В придружаващия текст той уточнява, че снимките са му били изпратени като благодари за сигнала и посочва, че в НАП и прокуратурата има честни и доблестни хора.

Новините от днес и със задна дата