сряда, 20 април 2022 г.

Външната комисия в НС: България да предостави „техническа помощ за защитни цели” на Украйна

  

Депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на "Продължаваме Промяната", внесено днес, в което е записано, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.

Предложението беше прието с 11 гласа "за", против - пет, без въздържали се.

То включва осигуряването на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна според възможностите на България, а също и парламентът да даде мандат на МС за оказване на финансова и хуманитарна помощ за Киев, законодателни и организационни мерки в подкрепа на бягащите от войната украински граждани, както и цялостен пакет от мерки за преодоляването на последиците от наложените санкции в икономически аспект и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

Депутатът от "Продължаваме промяната" и вносител на проекта за решение Атанас Михнев заяви пред bTV, че можем да дадем каски и бронежилетки. "В решението се казва "техническа помощ за защитни цели". Това е формулировката, която успяхме да постигнем заедно с всички коалиционни партньори. Нашето решение дава мандат на Министерски съвет да предложи какво е възможно за България да даде. Защо? С нас беше и министърът на отбраната, за да видим с какво всъщност разполагаме и какво имаме да дадем. Това нещо ще остане в топката на изпълнителната власт. Каски и бронежилетки, това можем да дадем като конкретен пример", каза той.

"Даваме мандат на изпълнителната власт да направи преценката какво можем да дадем от гледна точка на всякакви средства", коментира малко по-късно депутатът от "Продължаваме промяната" Александра Корчева пред "Денят ON AIR". Корчева, която е част от външната комисия, уточни, че е работа на правителството да прецени какво представлява "техническа помощ за защитни цели".

"Безспорен факт е, че войната в Украйна засяга цяла Европа и че защитата на свободата и демокрацията е основна ценност на Евро-атлантическа България.", се казва в мотивите към проекторешението.

В комисията бяха разгледани три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и "Демократична България", които предлагат предоставяне на военна помощ за Украйна, бяха отхвърлени.

В заседанието на комисията за разглеждането на точката участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-външния министър Ирена Димитрова.

Новините от днес и със задна дата