сряда, 20 април 2022 г.

Руски олигарх критикува клането в Украйна

 Собственикът на отбора Tinkoff Saxo Олег Тинкоф в колоездачен екип  

Никой не печели от войната. "Генералите, събудили се с махмурлук, осъзнаха, че армията не става за нищо." Това написа руският олигарх милиардерът Олег Тинков в социалната мрежа Инстаграм. Но как може армията да става за нещо, при положение че всичко друго в страната е потънало в "непотизъм, подлизурство и сервилност", добави той.

Милиардерът нарече войната "безсмислена". Невинни цивилни и войници умират и "деветдесет процента от руснаците са против войната", увери той и поиска от Запада да даде възможност на Путин да прекрати войната, избягвайки унижение. Тинков твърди, че това е единственият начин да бъде спряно "клането".

Написаното от Тинков привлече интереса - и си спечели одобрение, съобщи ДПА. До тази сутрин публикацията на милиардера вече беше харесана от близо 100 000 потребители. Осен това тя събра почти 20 000 коментара за много кратък период от време.

Инстаграм беше забранен в Русия миналия месец, но много руснаци, които искат да продължат да използват социалната мрежа, намират начин, отбелязва ДПА.

Тинков първоначално натрупва капитал от внос на електронни стоки, след което основа пивоварна, кръстена на самия него. Той става милиардер, след като основава интернет банка.

Тинков от няколко години живее главно в чужбина, след като се разболя от левкемия. Той беше един от първите руски супербогаташи, отправили критики срещу войната в Украйна. Още през февруари той нарече руската атака "немислима и престъпна". Тинков поиска руските управници да инвестират парите си в борба срещу болестите.

В Русия подобни изказвания подлежат на наказание като очернящи руската армия. Въпреки това, тъй като е руски милиардер, Тинков също попадна под ударите на санкциите, наложени от Великобритания срещу финансовия елит на страната, отбелязва ДПА.

Още в края на февруари обаче Олег Тинков разкритикува инвазията в Украйна. В послание в Инстаграм той отбелязва, че "днес в Украйна загиват невинни всеки ден, това е немислимо и неприемливо", като призова да се харчат пари за лечението на хора, за наука, за да бъде преборен ракът, а не за война.

Тогава и друг милиардер - Михаил Фридман, разкритикува войната в Украйна в писмо до служителите на своя фонд "ЛетърУан" (LetterOne). "Убеден съм, че войната никога не може да представлява отговор. Тази криза ще струва животи и ще опустоши два народа в продължение на стотици години", написа той, изразявайки надежда това кръвопролитие да приключи.

В изявление Tinkoff Bank изтъква, че няма да коментира "личното мнение" на своя основател, който се оттегли като председател на банката през 2020 г., заявявайки, че вече не взема решения за бранда, стартиран през 2006 г., предаде БиБиСи.

Тинков притежава около 35% от базирания в Кипър TCS Group Holding, чиито стабилни компании под марката Tinkoff обхващат сектори от банкиране и застраховане до мобилни услуги.

Описван е като "сериен предприемач", чиято кариера го е накарала да премине от състезания с велосипеди до внос на електроника, замразени храни, пивоварство, издаване на кредитни карти и обратно към състезанията с велосипеди като собственик на колоездачния отбор Tinkoff-Saxo.

Новините от днес и със задна дата