четвъртък, 21 април 2022 г.

Кулеба: Украйна все още няма ясен отговор от българските власти дали ще получи военна помощ

Дмитро Кулеба пред БНТ: Политиците против военната помощ за Украйна  създават проблеми на страната си - Българска национална телевизия

                                  Снимка: БНТ

Изглежда малко депутати в българския парламент правят разликата, че на Украйна ѝ трябва оръжие, за да се отбранява и защитава, а не да напада други държави, както прави нацистко - фашистка, путинистка Русия! С такова впечатления остават наблюдатели от целия свят, за това, което се случва в нашия, български парламент. Съответно си правят и заключенията, доколко сме заслужили да принадлежим към цивилизования свят. Български "националисти" и комунисти, отказват да помогнат на братята ни българи в Украйна. Слагаме националисти в кавички, защото явно "националистите" от "Възраждане" не са български патриоти, а представители на чужди интереси в българския парламент! А комунистите на Нинова винаги са предавали България и българските интереси, така се случва и сега. 

Украйна все още няма ясен отговор от българските власти дали ще получи военна помощ срещу руската агресия. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който присъства на откриването на фотоизложбата "Стоп на агресията на Русия срещу Украйна" в Европейския кът на Народното събрание. 

Всеки, който си намира наглед рационални оправдания да не помогне на Украйна, помага на агресора, а сега всички, които се обявяват за принципни, би трябвало да застават на страната на жертвата в конфликта, заяви Дмитро Кулеба.

"Надявам се, че тези снимки ще помогнат на някои от вашите политици - не само от парламента, но и от правителството: да погледнат тези лица и да си представят за секунда какво се случва в страната ми и най-накрая да вземат правилното решение", заяви дипломатът.

От началото на войната чух толкова много извинения за това защо някой не може да помогне на Украйна. Тези хора не са искрени, каза външният министър на Украйна. 

"Тези, които искат да помогнат и сами са били жертви на агресия, намират начин да помогнат. Тези, които обявяват, че са зад определени принципи и ценности, трябва да помогнат на Украйна. Всеки, който намира причини да не изрази своята позиция и да ни помогне, подкрепя агресора, добави той.

"Важно е по време на война да имаш бронежилетка и каска. Но ако сте с бронежилетка и какса, а нямаш оръжие, умираш "защитен", аргументира се още Кулеба.

"Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор за това каква помощ може да ни окаже, но всеки ден, в който ни се отказва военна помощ, все повече украински граждани и военни умират. Затова призовавам политиците да помислят за това. Има хора на терен, които умират докато траят дискусиите за това и се търсят аргументи срещу осигуряването на подобна помощ." , коментира още Кулеба. 

Кулеба допълни, че през последните дни в София е чул два аргумента срещу предоставянето на военна помощ за Украйна. Първият е, че предоставяйки оръжие, ще България ще попречи на мира и ще подпомогне войната. Това, според Кулеба, не е вярно, защото лишавайки Украйна от отбранителна помощ, ще умират още хора под руската агресия. Вторият аргумент е, че руснаците и украинците са братя на българите и затова България не иска да се меси във войната между тях.

"Но как може да смятате за братя хора, които убиват по този начин? Как смятате за братя хора, които в навечерието на светлите празници извършват това. Така че, скъпи българи, животът е труден, времената са трудни, но не може все да сме по средата. Дойде времето, в което трябва да вземете решение." - каза Кулеба.

Изложбата се организира съвместно от "Демократична България" и посолството на Украйна. Освен депутати от "Демократична България" на откриването на изложбата дойде и председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Искам да изразя пълна подкрепа не само от името на "Продължаваме промяната" и на коалицията, но и от целия български народ. Ние стоим зад Украйна и те могат да разчитат на нас за подкрепа във всяко едно отношение.", каза Гюров, но се оказа обратното.

"България е съпричастна с украинския народ и ще продължи да го подкрепя според възможностите си, защото воювайки за териториалната си цялост, Украйна на практика воюва и за свободата и демокрацията на свободния свят. Българският народ е дълбоко съпричастен към хората, принудени да напуснат домовете си и да търсят спасение от войната." - заяви Атанас Атанасов от ПГ на "Демократична България".

На откриването на изложбата присъстваха и депутатът от Върховната Рада на Украйна Антон Киссе, посланик Виталий Москаленко, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, посланици на редица държави в България, представители на украинското посолство у нас, народни представители на "Демократична България" и общественици.

Новините от днес и със задна дата