четвъртък, 21 април 2022 г.

Военната помощ за Киев липсва от дневния ред на парламента, ДБ и ГЕРБ протестираха

  

Изпращането на военна помощ за Украйна не фигурира в дневния ред на Народното събрание за днес. В същото време четвъртък е последният работен ден на депутатите преди великденската ваканция, която е до 4 май. Това провокира остри реакции от страна на ГЕРБ-СДС и "Демократична България", които настояха едни след други за спешно вкарване на темата в пленарната зала.

Още в началото на заседанието Даниел Митов от ГЕРБ-СДС поиска в дневния ред да бъдат включени и трите проекта за решение, свързани с помощ за Украйна, разгледани вчера от парламентарната външна комисия.

Третото, което беше огласено вчера, бе внесено от "Продължаваме промяната" и не предвижда изпращане на оръжие за Киев, както другите две, а само военна помощ за защита. 

Лидерът на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов също настоя председателят на Народното събрание Никола Минчев да упражни правомощията си и те да бъдат обсъдени още днес в пленарната зала.

Иванов заплаши, че депутатите на ДБ няма да подкрепят нищо друго, освен изпращане на конкретна военно-техническа помощ. "Още във вторник ще свикаме коалиционен съвет и ще поставим ребром тази тема", заплаши той.

"Ние ще подкрепим предложение, което включва само техническа военна помощ. Тази война е война изобщо за това как ще изглежда международният ред в Европа", каза в декларация от трибуната Иванов. Той отново посочи, че всички страни-членки на ЕС, с изключение на Унгария, са предоставили такава помощ.

"Опорната точка, че това вкарва България във войната, е несъстоятелна", категоричен беше лидерът на ПГ на ДБ.

Според него това било все едно да призовем Украйна да се предаде на Русия, защото тогава ще настъпи мир. Но "в този мир ще има списък от страни, които ще бъдат обект на агресия и малка България ще е сред тях", предрече Христо Иванов.

"Ние отказваме да бъдем част от политика, която прави България малодушна и страхлива", зарече се той.

Председателят на парламента Никола Минчев обясни, че до момента няма доклад на външната комисия и няма да предложи включване на точката в дневния ред, докато такъв не бъде внесен.

Междувременно Иво Атанасов от "Има такъв народ" поиска оставката на Христо Иванов като председател на временната комисия за промени в Конституцията. Депутатът обяви, че неговата ПГ ще внесе на 3 май предложение за закриване на временната комисия.

"Ще поискам оставката на Христо Иванов", закани се той заради непроведено нито едно заседание.

"Аз не съм уверен, че председателят на комисията Христо Иванов има желание за конституционни промени, каза Атанасов и припомни, че преди време Иванов е използвал израза, че трябва да се рестартира дейността на комисията.

"Не може да се рестартира нещо, което не е стартирало", добави Атанасов. "Не съм уверен, че като председател на тази комисия Христо Иванов може да изпълни задачите, за които е съставена тази комисия. Имам вътрешно усещане, че човек, който е участвал в правителството на Борисов и не е успял да направи конституционни реформи, който му е казвал "господин началник и правил чупки в кръста", не може да изпълни функцията на комисията", посочи Атанасов.

"На драго сърце ще я връча, но опитвах да намерим начин да се включат в нейната работа и представители на опозицията", отвърна Христо Иванов на критиката, че комисията не работи.

"Нека политическите органи на коалицията да решат. Иначе аз ще бъда много доволен ИТН да закрие конституционната комисия. Всичко хубаво!", завърши изказването си председателят на ДБ.

Новините от днес и със задна дата