неделя, 17 април 2022 г.

Последният жив прокурор от Нюрнберг каза какво трябва да бъде възмездието за Путин

  

Владимир Путин може да бъде подведен под отговорност за нахлуването на Русия в Украйна и престъпленията на руските окупатори.

Това каза американският адвокат Бенджамин Ференц - последният жив прокурор на Нюрнбергския процес - в интервю за водещата на CNN Кристиан Аманпур.

„Разбира се, той може да носи отговорност. Няма аргументи, които да оправдаят убийството на деца, техните родители. Знаем, че престъпления срещу човечеството са наказвани не само в Нюрнберг, но и след него, в много юрисдикции. Има факт на агресия - нахлуването в Украйна може да се квалифицира като ясен акт на агресия - и убийството винаги е било престъпление срещу човечеството.

Следователно няма трудности при определянето на тези престъпления, отговорните за които могат да бъдат подведени под отговорност и Путин , ако той е човекът, който стои зад всичко това, със сигурност няма да е проблем да посети съдебната зала“, каза Ференц.


На въпрос в коя съдебна зала може да се проведе подобно заседание, прокурорът подчерта, че в света не липсват модели на съдилища, но е по-трудно да се принуди потенциален престъпник да приеме юрисдикцията на съда.

Както УНИАН съобщи по-рано, Бенямин Ференц каза, че Путин може да бъде осъден за престъпления срещу човечеството, извършени от руските военни в Украйна по негова заповед, и хвърлен в затвора като лидера на босненските сърби Радован Караджич, осъден за геноцид.

Новините от днес и със задна дата