събота, 16 април 2022 г.

Капитанът на „Царевна”: Стреля се, тежко е, моряците се евакуираха с бяло знаме от пръчка и чаршаф

  

Капитанът на "Царевна" Павел Павлов разказа пред bTV ексклузивни подробности за евакуацията на моряците ни вчера. От началото на войната корабът е блокиран на пристанището в украинския град Мариупол.

Сателитният корабен телефон бил единствената връзка със света за моряците от "Царевна" и техният капитан. От началото на войната живеят без интернет, без телевизия и лични телефони.

Как изглежда войната от борда на кораба? "Това е нещо много стресиращо за мирните хора и да бъдеш в тази обстановка не е много леко - да устоиш и да живееш в тази атмосфера на бойни действия", споделя капитанът и признава, че е имало моменти на пряка опасност за него и за екипажа му. "Такива моменти съществуват. Винаги е имало опасност. Не знаеш какво може да се случи. От къде кой гърми и от къде идват снаряди. Стреля се, чуват се звуци. Тежко е. Като цяло премина по-тежката част, сега изглежда по-спокойно", каза той.

От началото на войната до сега моряците са имали няколко възможности за евакуация, договорени от българското правителство, но до преди два дни страхът е надделявал, разказва капитанът. "В тези моменти евентуално имаше готовност от външно министерство. Тогава обстановката на пристанището беше крайно тежка и никой не се съгласи от екипажа по това време да участва в евакуацията. Обсъждал съм ежедневно обстановката, обаждали са се и премиерът, многократно, и хората от ситуационния център (б.р. към МВнР)", добавя той.

Капитан Павлов добавя, че в деня, в който се готви евакуацията на моряците, един от тях слиза от борда преди началото на операцията. "Един от нашите колеги реши на своя отговорност да напусне кораба самостоятелно. Явно му е дошло в повече емоцията. Направихме връзка с офиса. Предупредих за това и те казаха да изчакат до 10 часа евентуално за връзка с външно министерство, но той категорично отказа и напусна кораба самостоятелно и се придвижи по кея напред към район, където може би беше по безопасно. Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се евакуират хората от борда.

Екипажът взе много бързо решение - те предварително бяха решили по желание да напуснат кораба. Имаха подготовка. Много бързо се изнесоха с бяло знаме и всичкия багаж", добавя капитанът.

За бяло знаме им служи една пръчка и парче от чаршаф или калъфка, не си спомня добре капитан Павлов.

Той казва, че е имал разговор с евакуираните си колеги. Знае, че са добре. За пътуването им към България получава информация от собствениците на фирмата и ситуационния център.

Запитан защо самият той е останал, на борда, Павлов отвръща: "Защото съм капитан. Корабът е още жив, не е унищожен, не е мъртъв. Чакаме да се разчисти синия коридор, за да може да излезе кораба от него... Всеки се страхува, но все пак имаме някакви отговорности. Тежка е капитанската шапка, както се казва".

Междувременно,  Марийка Захарова говорителка на Министерството на външните работи на Русия призова българите да им коленичим доземи, че не са убили българските моряци и ги били спасили от самите себе си!

Новините от днес и със задна дата