четвъртък, 7 април 2022 г.

Алеята пред руското посолство да се казва „Героите на Украйна” решиха в СОС

 

Софийската алея, която се намира между булевард "Драган Цанков" и оградата на руското посолство, ще бъде кръстена "Героите на Украйна", гласуваха общинските съветници. Предложението за преименуването беше подкрепено с 36 гласа "За" от ГЕРБ-СДС и "Демократична България". "Против" гласуваха 16 общински съветници. Областният управител има 7 дни да вземе решение. Ако не върне предложението, то влиза в сила.

По-рано имаше и още едно предложение на независимия общински съветник Методи Лалов. То беше да се преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна".

Допуснем ли да влезем в спиралата на популизма, има опасност на всеки 20 години да променяме имена на улици, булеварди и квартали в зависимост от наложената политическа конюнктура, предупреди председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. 

Новосформираната коалиция в СОС между управляващите от ГЕРБ-СДС и представящите се за опозиция от Демократична България днес дадоха пример за погазване на Наредбите на Столична община, коментира още Таков. 

"Време е всички да си дадем сметка, че нямаме право да подхождаме конюнктурно, според конкретния исторически момент при взимането на решения за София", каза Иван Таков. "Много опасен прецедент са приетите доклади от новосформираната тройна коалиция в Столичния общински съвет между управляващите от ГЕРБ-СДС и Демократична България".

Таков добави, че за добро или за лошо, българската история е много сложна. "Допуснем ли да влезем в спиралата на популизма, има опасност на всеки 20 години да променяме имена на улици, булеварди, квартали в зависимост от наложената политическа конюнктура", предупреди той. "Никой вече не се съмнява, мисля, че оттук-нататък ще живеем в много бурни и динамични времена, които ще ни поставят пред такива, а и все по-сериозни изпитания. Всеки път ли ще променяме имена на улици, ще измисляме и именуваме на "модерните герои" на времето квартали и градове?!".

Новините от днес и със задна дата