събота, 16 април 2022 г.

Украинските бежанци трябва да напуснат хотелите у нас до 31 май

  

Правителствената програма, по която в момента на хотелиерите се изплаща помощ в размер на 40 лева за приютен украински бежанец, ще бъде прекратена в края на май. Дотогава настанените в хотелите по Черноморието хора трябва да ги напуснат или да си плащат за престоя. Това стана ясно от изявления на ръководителя на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев и вицепремиера Калина Константинова.

Пред bTV полк. Рачев обясни, че подходът след 31 май спрямо украинските бежанци ще е различен и ще е насочен най-вече към интеграцията им в българското общество.

"В момента се финализира първият транш от разплащане с хотелиерите, от понеделник ще започне изплащане на около 15 млн. лв. на всички, които са подали документи и те са изрядни. Това, което правителството ще направи за периода след 31 май, ще е коренно различно. До момента подходът беше кризисен - тоест да се овладее първата вълна от пристигащи. Вторият подход ще е фокусиран върху интеграцията на останалите в България. Помощта за настаняване и изхранване ще се трансформира през наемането на работа. Тоест помощ ще получават преди всичко тези, които са наети на работа", каза още шефът на Кризисния щаб.

По думите му, в страната са влезли 188 500 украински бежанци, от които 88 056 са останали към днешна дата в България.

"Това е различен случай от този в Румъния и Молдова, справянето става по различен начин. При тях критичният въпрос е преминаването на границата и след това хората тръгват в различни посоки, както решат, а България е краен пункт за 50% от тези, които влизат у нас", обясни още полк. Рачев.

Той добави, че България може да поеме около 200 000 бежанци от Украйна. По думите на полк. Рачев у нас критичният въпрос е за хората, които остават, а не за хората, които преминават границата.

"Процедурата по международна закрила се различава от съществено от тази за временна закрила. Международната закрила почива на международни конвенции, които са установени след Втората световна война, тя има специфичен процес, нещата се правят по специален начин, хората са поставени в специални съоръжения. Докато временната закрила е статут, който се дава само в рамките на ЕС, той не важи за хората от Афганистан. Третираното на хората от Афганистан и Сирия и украинците е съвършено различно и поради това целта ни е да дадем възможност на хората от Украйна да се възползват от всички възможности, които временната закрила им дава", заяви той.

Полк. Рачев добави, че няма да има никакъв проблем впоследствие бежанците от Украйна, поискат да получат и хуманитарен статут, ако поискат.

Същевременно пред Нова телевизия вицепремиерът Калина Константинова каза, че правителството вече мисли какви мерки да се предприемат за останалите в страната бежанци след 31 май. Планира се да се стимулират работодатели да ги вземат на работа. Тези, които не са си намерили дом, ще се насочват към държавни бази и общежития.

Новините от днес и със задна дата