петък, 15 април 2022 г.

Мощни експлозии произведени от страна на руския агресор се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна

  

Мощни експлозии се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна, в момент, когато хората се подготвят за нови руски нападения, след като късно снощи флагманът на руския Черноморски флот потъна, предаде Ройтерс.

Експлозиите изглежда бяха най-мощните в столичния регион, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната, за да се готвят за битки в Южна и Източна Украйна.

По-рано беше съобщено и за взривове в Херсон - до момента украинските власти не са направили публични коментари за ситуацията в окупирания от руските агресори южен град. Това се случва, след като в сряда Русия заплаши да удари командните центрове на Украйна, след като заяви, че Украйна е нападнала руска територия. Изказване, което събуди недоумение в световен мащаб, тъй като агресорът се е самоидентифицирал като такъв и това е Русия с нейните нацистки намерения.

Украйна пое отговорност за потапянето на "Москва", но в качеството си на нападната от руснаците държава и каза, че крайцерът от съветско време е бил ударен с ракета. И е нелепо руснаците, обявили война на суверена държава да очакват, нейните власти и жители да стоят със скръстени ръце. Плавателният съд потъна докато беше теглен на буксир към пристанище, съобщи руското министерство на отбраната.

Повече от 500 моряци бяха евакуирани от кораба, след като мунициите на борда му експлодираха, посочи министерството, без да признае, че е имало нападение, но обяви поразения крайцер за своя територия нападната от Украйна и бомбардира мирното население в Киев. Украйна съобщи, че е поразила "Москва" с противокорабна ракета "Нептун", родно производство.

Потъването на крайцера стана в момент, когато Русия продължава безцеремонно и с нулева грижа за цивилното население, да обстрелва от Черно море украински градове по крайбрежието, почти 50 дни след началото на нашествието ѝ.

Жителите на Одеса и Мариупол, който е на брега на Азовско море, се готвят за нови руски атаки.

В ранното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски намекна за потъването на "Москва" и предупреди за руските намерения да вземат на прицел източния Донбаски регион, включително Мариупол.

Зеленски отдаде дължимото "на всички онези, които спряха напредването на безкрайните конвои с руска военна техника, на онези, които показаха, че руските кораби могат да слязат на дъното".

Украинските медии съобщиха за прекъсване на електричеството в части от Киев.

Въздушните сирени се включиха във всички райони на Украйна веднага след полунощ и продължиха да звучат в източните региони на Луганск и Запорожие, дори и след спирането им на други места, съобщиха медии.

Потъването на руския крайцер "Москва" е "голям удар" за агресорските, нацистки военноморските сили на Русия в Черно море.

"Това е удар по ключова част от усилията на руснаците да установят някакъв вид морско господство в Черно море", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той допълни, че Вашингтон не може да потвърди каква е точната причина за потъването на руския кораб.

Президентът Джо Байдън заяви в четвъртък, че работи с екипа си, за да реши дали да изпрати високопоставен член на администрацията си в Украйна в знак на подкрепа за страната, която продължава да се противопоставя на руския агресор.

"В момента вземаме това решение", каза Байдън пред репортери, когато бе попитан дали ще изпрати висш служител. Запитан кого ще изпрати, Байдън се обърна към един репортер и попита: "Готови ли сте да тръгнете?"

Малко вероятно е да видим президента или вицепрезидента Камала Харис в Украйна - изпращането на някой от тях във военна зона би било огромно начинание, но и да не забравяме гарантирането на тяхната сигурност.

Официални лица все пак са провели предварителни обсъждания за евентуално изпращане на министъра на отбраната Лойд Остин или държавния секретар Антъни Блинкен. И в този случай са необходими големи мерки за гарантирането на сигурността на двамата.

Подобно пътуване, което, както предупреждават официалните лица, все още не е финализирано, би било изключително символично и за първи път от началото на войната някой високопоставен представител на САЩ ще отиде в Украйна.

Няколко високопоставени служители и други световни лидери посетиха Украйна през последните седмици, включително британският министър-председател Борис Джонсън, който направи изненадващо посещение в Киев миналия уикенд.

След пътуването на Джонсън американски служители заявиха, че Байдън в момента не планира свое собствено пътуване, въпреки че по време на неотдавнашно пътуване до Полша президентът заяви, че би искал да посети Украйна, за да види ситуацията на място. И Байдън, и Харис направиха неотдавнашни посещения в съседни на Украйна държави.

Посланията на нацистка Русия вижте във видеото:

Новините от днес и със задна дата