четвъртък, 14 април 2022 г.

Изнервен моряк от "Царевна" предизвикал евакуацията

  

                             Снимка: Maritime.bg

Евакуираните от кораба "Царевна" български моряци ще бъдат в страната ни до Великден. Това заявиха на брифинг за медиите от фирмата корабособственик.

"Предстои евакуацията да завърши. Няма как да стане до 2-3 дена, но за Великден ще са тук", увери мениджърът Даниел Стефанов.

Евакуацията ще продължи със съдействието на МВнР, посочи Стефанов. По думите му тя от самото начало се случва с помощта на българските власти, а операцията е в ход от две седмици и не е чрез Донецка Народна Република.

"Един от моряците не издържа психически и слезе от кораба по-рано сутринта, излагайки на риск и останалите. Той е успял да стигне до чек-пойнта и там му казали да викне и другите", отбеляза още Стефанов, като уточни, че всички моряци на този етап са в добро здравословно състояние.

По думите на представителите на фирмата вероятно се е получило информационно затъмнение относно евакуацията, но това е в полза на българските моряци. Операцията е била секретна, затова информацията е била филтрирана и спестявана на моряците, откъдето идвало разминаването.

"Хората са добре, живи и здрави са и продължава уточняването как най-бързо и на-безопасно да ги доведем до България. Ще ви уведомим, най-вероятно, непосредствено преди пристигането им. Може би се е получило информационно затъмнение, но това изискват съображенията за сигурност.

Докато не пристигнат в България, нищо не е приключило и да не забравяме, че има още 5 човека на борда", допълниха те, като поясниха, че останалите моряци сами да избрали да не слизат от кораба, но във всеки един момент могат да бъдат изведени.

.


Новините от днес и със задна дата