сряда, 6 април 2022 г.

Кметът на Мариупол: В града работят руски мобилни крематориуми, убийците заличават следите от престъпленията си

  

Кметът на украинския пристанищен град Мариупол, който се намира под обсада от началото на март, каза в сряда, че руски мобилни крематориуми са започнали да изгарят телата на убити в града, съобщават "Файненшъл таймс" и Би Би Си.

"Убийците заличават следите от престъпленията си. В Мариупол започнаха да работят руски мобилни крематориуми", написа Вадим Бойченко в Telegram канала на градския съвет.

"След широката международна публичност на геноцида в Буча, висшето ръководство на Руската федерация нареди да бъдат унищожени всички доказателства за престъпления, извършени от нейната армия в Мариупол", посочи още той.

"Преди седмица по предпазливи оценки броят на загиналите в града беше 5000. Но предвид големината на града, катастрофалните разрушения, продължителността на блокадата и яростната съпротива, десетки хиляди цивилни от Мариупол може би са станали жертва на окупаторите. Ето защо Русия не бърза да даде зелена светлина на турската мисия и други инициативи за спасяване и пълна евакуация на Мариупол. Освен това чрез филтрационни лагери се установяват и унищожават всички потенциални свидетели на зверствата на окупаторите", написа още кметът на града Вадим Бойченко.

Позовавайки се на очевидци, Бойченко каза, че Русия използва специални бригади, сформирани от "колаборационисти" в града, за да свършат тази работа.

След като стотици тела на цивилни бяха открити в Буча и други предградия на Киев след изтеглянето на руските войски, украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия планира "да прикрие вината си" за по-нататъшни предполагаеми зверства, извършени от нейните войски в други части на Украйна, включително в Мариупол.

Новините от днес и със задна дата