четвъртък, 7 април 2022 г.

Руски олигарх се е опитал да купи телевизионна мрежа в България

  

Американското министерство на правосъдието обвини руския олигарх Константин Малофеев в нарушаване на санкциите, наложени срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, предаде Ройтерс. Според американското ведомство той е финансирал руснаци, които насърчават сепаратизма в Крим.

Въпреки забраната за американски граждани да работят или да имат общ бизнес с Малофеев, той е назначил американски телевизионен продуцент, който да работи за него в Русия и Гърция и се е опитал да купи телевизионна мрежа в България, заяви американската прокуратура, цитирана от Асошиейтед прес.

Джак Ханик, който е бивш служител на телевизиите Си Ен Би Си и "Фокс нюз", беше арестуван миналия месец заради това, че е работил за Малофеев като телевизионен продуцент, отбелязва американската агенция.

Днес главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че властите са прекъснали и глобална злонамерена компютърна мрежа, известна като "ботнет", която е контролирана от руското военно разузнаване, предаде Ройтерс.

"Министерството на правосъдието ще продължи да използва всичките си правомощия, за да търси отговорност от руски олигарси и други, които се опитват да избегнат американските санкции", каза Гарланд пред журналисти във Вашингтон.

Миналия месец министерството създаде федерална работна група "Клепто кепчър" ("KleptoCapture"), която е ангажирана с изпълняването на санкциите срещу финансите на руски олигарси, за да бъде засилен натискът срещу Русия за прекратяване на инвазията в Украйна, припомня Ройтерс.
</p>

Новините от днес и със задна дата