петък, 11 март 2022 г.

ВВС на Нидерландия ще пази българското небе с невидимите F-35

  

Военновъздушните сили на Нидерландия ще ни пазят със самолети F-35. Това обяви пред Нова тв Атанас Зафиров от БСП, председател на комисията по отбрана в парламента.

Кабинетът вече взе решение в периода от 1 април до 31 май т.г. включително да бъде усилена охраната на въздушното пространство на България чрез изпълнение на задачи от българските Военновъздушните сили (ВВС) съвместно със сили и средства на ВВС на Нидерландия.

Те ще бъдат в състав 2 самолета в денонощно дежурство на територията на страната.

Предвижда се за тази цел от 4 март до 24 юни т.г. на територията на България да се разположат сили и средства на ВВС на Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи.

Също така МС разреши разполагането на територията на България до 15 април, вместо до 5 април, на сили и средства на ВВС на Испания в състав до 10 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon и до 200 военнослужещи.

От 17 февруари испански самолети участват в изпълнението на съвместни задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) с българските ВВС.


Това е първият случай, когато невидимите за радарите самолети F-35 се изпращат за Air Policing в съюзническа държава. За момента не е ясно в коя българска авиобаза ще бъдат разположени стелт самолетите.

Нидерландия е първият съюзник, който използва изтребители от 5-то поколение в тази мисия в Югоизточна Европа. Изтребителите имат огромен принос към колективната отбрана на НАТО.

Преди месец Финландия подписа със САЩ сделка за 9,4 млрд. долара за покупката на 64 невидими за радарите на противника изтребители F-35, предаде Ройтерс. Самолетът, който е пето поколение, се смята за един от най-добрите, които се използват в момента в света.

Новините от днес и със задна дата