четвъртък, 10 март 2022 г.

Лидерите на ЕС изключват всякакво бързо присъединяване на Украйна към ЕС

  

Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, събрали се тази вечер на на неформална среща на върха във Версай, изключват всякакво бързо присъединяване на Украйна към ЕС, но отвориха вратата за по-тесни връзки с нея, отбелязва Франс прес.

Лидерите обсъждат какви да бъдат общите европейски реакции в областта на икономиката и отбраната заради шока, породен от руската инвазия в Украйна.

"Европа се промени под удара на пандемията, тя ще се промени още по-бързо и по-силно под удара на войната", заяви Макрон, който е домакин на срещата на върха.

Относно присъединяването на Украйна в ЕС премиерът на Нидерландия заяви, че "не съществува бърза процедура за членство в Европейския съюз". Това изказване той направи в момент, в който Украйна подаде молба за членство с надеждата да се присъедини възможно най-скоро към съюза. "Но ние ще потвърдим нашето желание да работим интензивно с Украйна", допълни Рюте.

"Не можем да оставим впечатление у украинците, че всичко може да се случи от днес за утре", предупреди също и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел при пристигането си във Версай.

"Може ли да се започне процедура по членство със страна във война? Не мисля. Трябва ли да затворим вратата и да кажем никога? Това би било несправедливо", обобщи пък Макрон по повод въпроса за присъединяването на Украйна към блока.

Срещата на върха включва и вечеря в Галерията с огледалата Версайския дворец, където бе подписан договорът, сложил край на Първата световна война.

Домакинът на срещата заяви, че войната в Украйна ще накара 27-те да вземат исторически решения, за да се "предефинира напълно архитектурата на нашата Европа". Той пожела да се взема и решения в областта на енергетиката, които ще доведа до конкретни предложения в края на март на следващата среща на върха. Макрон освен това призова за решения в областта на отбраната, като вероятно ще има извънреден европейски съвет по темата през май.

Войната, подета от Путин в Украйна, подчерта и липсата на европейски военни способности, отбелязва Франс прес и припомня, че 27-те до голяма степен намалиха бюджетите си за отбрана от края на студената война.

Войната извади наяве и енергийната зависимост на ЕС от Русия, което ограничава и действията на съюза спрямо Москва. Въпреки че прие пакет от невиждани санкции, ЕС продължава да финансира Русия чрез покупките си в областта на енергетиката, от които е неспособен да се лиши в краткосрочен план. Тази зависимост заплашва икономиката му, която трябва да се консолидира от историческия шок, понесен от коронавирусната пандемия.

Срещата на върха вероятно ще фиксира политически ориентации, които ще бъдат прилагани в идните месеци. Според проект на декларация със заключения от нея 27-те ще потвърдят ключовата роля на НАТО, ще изтъкнат желанието си да инвестират още повече и по-добре във военни способности в момент, в който предстои в края на март да бъде публикувана европейска стратегия в областта на отбраната.

27-те ще проучат и предложението на Европейската комисия за намаляване с две трети на зависимостта от руския газ още тази година, но и за намаляване на вноса на въглища и петрол от Русия, диверсифицирайки доставчиците и развивайки алтернативните енергии, като водорода и възобновяемите енергийни източници.

Ще се обсъдят и укрепване на запасите от газ, но също и оптимизацията на функционирането на пазара на електроенергия, което бе поискано от Испания и Франция. Ще се обсъди и ангажимент за нови спешни мерки за смекчаване на въздействието от увеличаване на цените в областта на енергетиката за европейските консуматори.

Утре, вторият ден от срещата на върха ще бъде посветен на дискусии за укрепване на икономическия модел на ЕС. Следобед ще има финална пресконференция.

Новините от днес и със задна дата