четвъртък, 10 март 2022 г.

Лавров и Кулеба не постигнаха споразумение за спиране на огъня

  

Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, в Турция. Украинският външен министър посочи, че срещата не е била лесна. Изрази обаче готовност да проведе нови разговори в същия формат. Кулеба беше категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия.

Двамата външни министри не са се договорили за прекратяване на огъня, а Лавров не е обещал хуманитарни коридори за евакуация на жителите на Мариупол. Срещата започна малко след 10 часа и продължи около 2 часа.

"Как се развива военната операция? Тя се развива по план. Днес потвърдихме, че президентът Путин не се отказва от среща с Володимир Зеленски, но навярно, когато възникне такава необходимост трябва да се извърши предварителна подготовка. Така, както се прави на беларуска територия, три кръга от преговори се проведоха, нашите предложения бяха изложени много конкретно, трябва да има и конкретни отговори, чакаме", пък обяви руският външен министър Сергей Лавров. Двамата дадоха пресконференции по едно и също време.

"Доставките на оръжие от чужбина, от ЕС, доставките на смъртоносно оръжие в Украйна, не е нещо добро. Включително говорим и преноса на ракетни комплекси. Никой не може да отговори как ще се гарантира сигурността на въздушното пространство с тях, в какви ръце ще попаднат. Западът се държи опасно, снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки. В Украйна се създаде ситуация, която носи заплахи за РФ. Президентът Путин много говори затова", обяви Лавров така сякаш говори за Украйна като собственост на Русия, а не за демократична държава, която е вероломно нападната и на която е обявена война от Русия.

Руският външен министър коментира и темата за откритите биологични лаборатории в Украйна.

"Създадените лаборатории от САЩ в Украйна и последващото отричането е учудващо. Американците правят това и в други страни, близо до Русия, както и около Китай. Онези, които помпат Украйна с оръжие, трябва да знаят, че това е много опасно. Изграждането на такива лаборатории е правено в тайна от хората в Украйна", добави Лавров.

Новините от днес и със задна дата