четвъртък, 10 март 2022 г.

ВСС отложи дебатите за предсрочното освобождаване на главния прокурор

  

Висшият съдебен съвет отложи обсъждането на предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев с аргументите, че има необходимост от нови правила, по които да протече процедурата.

Правната комисия на ВСС има срок от 2 седмици, в които да изготви съответните правила и да ги предложи на Пленума. Когато те бъдат одобрени, процедурата и дебатите ще бъдат подновени, стана ясно от заседанието на ВСС.

Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви в началото на дискусията, че политиката трябва да напусне залата на ВСС и да остане само правото. Той предложи днес да няма гласуване и дебат по темата, защото са предвидени срещи с евроексперти и няколко от членовете на съвета няма да могат да присъстват на заседанието. Именно Чолаков предложи и отлагане заради неприключилото дело във ВАС.

Чолаков заяви още, че двете искания са с еднакъв характер и трябва да стане ясно дали министър Йорданова подкрепя искането на Стоилов. Според председателя на ВАС няма и ясни правила, по които да върви процедурата.

На свой ред Гешев заяви, че не се притеснява от нищо и иска максимално бързо и публично двете искания да бъдат разгледани от ВСС. И посочи, че подкрепя предложението за отлагане до окончателно произнасяне на Върховния административен съд.

Калина Чапкънова заяви, че няма нужда процедурата да бъде обвързана с решението на ВАС. Гергана Мутафова също се обяви за създаване на правила, по които да върви процедурата.

Единодушно ВСС гласува за срок от две седмици да бъдат създадени правила, по които да върви процедурата. Гешев заяви, че няма да участва в гласуването.

Предложението за освобождаването на главния прокурор е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Това е второ искане за прекратяване на мандата на главния прокурор. В него Йорданова изброява девет нови обстоятелства, които обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от Иван Гешев, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност - тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

На 2 март министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. През 2021 г. служебният министър Янаки Стоилов инициира същата процедура, но на основание на други данни. Пленумът на ВСС реши тогава да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение.

Решението на ВСС беше обжалвано във Върховния административен съд (ВАС). След като Конституционният съд реши на 8 февруари, че министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, делото във ВАС беше възобновено. В определението на съда се посочва, че Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество във връзка с искането на министъра на правосъдието.

Случаят е безпрецедентен в българската правосъдна система. 

На влизане в заседанието главният прокурор Иван Гешев заяви, че "предишното искане беше правно нищо, сегашното е просто нищо".

От своя страна министър Надежда Йорданова коментира, че е силно обезпокоена от думите на обвинител номер едно.

"Ако Пленумът на ВСС не установи обстоятелства, които да водят до предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, предстои след това да разгледа предложението на Янаки Стоилов. Освен това неведнъж съм казвала, че сме внесли онези обстоятелства, по които са приключили проверките. Но това не означава, че ние сме спрели работа. Има още обстоятелства, по които работим", каза Надежда Йорданова.

Новините от днес и със задна дата