събота, 12 март 2022 г.

Председател на българско дружество в Мелитопол: Руските войски ни откраднаха живота и мечтите

  

"Няма интерент в Мелитопол, трудни са и телефонните връзки. Кметът на града е бил отвлечен, защото не бе съгласен с руснаците. Те смятат да проведат реферундум, който според жителите ще бъде фалшив", това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS председателят на местно българско дружество Арина Митева.

Тя заяви, че много хора са напуснали Мелитопол с началото на военните действия, но сега руснаците са направили пропускателни пунктове и никой не може да излезе от града.

"Много са притеснени хората от присъствието на чеченски войници, както и от възможността да избухне АЕЦ, която е в близост, както и от спиране на тока", добави тя.

Най-много жителите се страхуват от неизвестността. "Откраднаха ни живота, откраднаха ни надеждата и имаме само ненавист, а виждаме, че и руските войници са млади момчета и те са уплашени", сподели Арина Митева.

"Нямаме мечти, не знаем какво ще стане утре. Голяма надежда имаме в украинската войска", каза още тя. "Страшното е, че и децата свикнаха със звука на взривовете и стрелбите", смята Митева.

"Никой никога не ни е забранявал да учим български, да развиваме дейност, свързана с българските ни корени. Имахме свобода, сега няма нищо", заключи тя.

Зеленски: Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на пресконференция в Киев, че Русия трябва да се срамува от всичко, което прави, както и от отвличането на кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Руските войски отвлякоха Фьодоров от кризисен център в окупирания югоизточен град в петък следобед. Отвличането му е заснето от камери за видеонаблюдение, които са широко разпространени в социалните мрежи.

"Задържането на кмета на Мелитопол е престъпление срещу демокрацията. Те убиха един кмет и сега заловиха друг. Това означава, че всички кметове, независимо в кои градове влизат руските сили, ако не потвърдят сътрудничеството си, биват убити. Това е обикновен тероризъм", твърди Зеленски. И добави, че германските и френските лидери трябва "да се свържат с Путин, за да освободят кмета". По-рано бе съобщено, че няколкостотин жители на града са протестирали с искането за освобождаването на задържания.

Новините от днес и със задна дата