сряда, 9 март 2022 г.

Край на Зеления сертификат в България

  

Считано от утре, 10 март, посетителите на обекти с обществено значение не трябва да представят "зелен сертификат", съобщи БТА.

Това е втората стъпка в плана за деескалация на противоепидемичните мерки, с оглед положителната тенденция за намаляване заболяемостта в страната.

Изискването за "зелен сертификат" остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение.

Планът предвижда след 20-ти март изискването за "зелен сертификат" да отпадне и за работещите в обектите с обществено значение при запазване на благоприятната тенденция в развитието на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 в страната..

От утре отпада и ограничението за брой деца в група при провеждане на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи.

Предвид отчетената благоприятна тенденция в развитието на епидемичната ситуация в страната и съгласно предложения от главния държавен здравен инспектор 3-стъпков план за деескалация на противоепидемичните мерки, считано от утре, 10 март (четвъртък), от списъка на държавите по цветови зони отпада "тъмночервената" зона.

Припомняме, че лицата от "тъмночервената" зона се допускаха у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване.

Изискванията за лицата, пристигащи от "зелена", "оранжева" и "червена" зона остават непроменени. Пристигащите лица се допускат при представяне на валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

С пълния текст на днешните заповеди на МЗ можете да се запознаете ТУК>> и ТУК>>

Новините от днес и със задна дата