петък, 25 март 2022 г.

Даниел Митов: "Балкански поток" е наша собственост, можем да го спрем по всяко време

  

"Балкански поток" е проект, построен с български средства и е българска собственост - тоест България може да затвори тази тръба, когато пожелае, може да получава газ не само от Русия, а и от други доставчици. Премиерът знае ли какво говори, наясно ли е с фактите?! Този въпрос зададе зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред БНТ.

"Наясно ли е, че Русия иска да строи такива газпопроводи в чужбина, за да бъдат те тяхна собственост, а "Балкански поток" е българска собственост", добави Митов по повод изказването на премиера, че корупцията е инструмент за влияние на руския президент Владимир Путин в България. Като пример премиерът посочи "Турски поток", който у нас наричаме и "Балкански поток".

"3 млрд. бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която ние не можем да използваме. Точно това е инструментът на Путин", заяви Петков.

Даниел Митов смята, че правителството не се справя с кризата и трябва да подаде оставка, и поясни, че ГЕРБ поема курс към предсрочни избори.

"Системните партии трябва да преосмислят своето поведение и да се оттеглят от коалицията", призова Даниел Митов. Той се обърна към "Демократична България" като дясна политическа сила, която трябвало преосмисли участието си в правителството.

"Българските позиции са отслабени в международен план, заяви Митов. - Нашата страна ще бъде принудена да засили източния фланг на НАТО. Но защо правителството не използва тази възможност да преговаря с нашите съюзници за модернизация на армията и противовъздсушната ни отбрана?"

Митов заяви още, че подкрепя инициативата да се доставят на Украйна каски и бронежилетки за цивилните.

Попитан за действията на руския посланик Елена Митрофанова у нас, която си позволи обидни квалификации към страната ни, Митов заяви, че тя вече не е трябвало да бъде в България.

"Ако управляващите имаха капчица достойнство, тя трябваше вече да е напуснала страната", заяви той.

"Управляват ни хора, които не знаят какво да правят в такава кризисна ситуация, а това е опасно за страната", завърши Митов.

Новините от днес и със задна дата