петък, 25 март 2022 г.

Москва пак плаши: Имате само дни да обърнете в рубли сметките за газ, ако не - идат фалити

  

Русия предупреди Запада в петък, че фактурирането в рубли за милиарди долари износ на природен газ за Европа може да продължи само няколко дни, най-трудният отговор на Москва досега на осакатяващите санкции, наложени от Запада за нахлуването в Украйна, съобщи Ройтерс (Reuters).

Наред с това от руското МВнР предупредиха за възможни тежки последствия, ако купувачите откажат да плащат в рубли, включително фалити. 

Същевременно германското правителство посъветва доставчиците да не плащат в рубли, защото така укрепват руската валута. 

Тъй като руската икономика е изправена пред най-тежката си криза от годините след разпадането на Съветския съюз, президентът Владимир Путин в сряда отвърна на Запада, като нареди износът на руски газ да се плаща в рубли, отбеляза Ройтерс. 

Путин каза, че Западът е обявил икономическа война, като е замразил руски активи, и затова Русия не вижда смисъл да получава повече долари или евро при износа.

Кремъл заяви в петък, че Путин е наредил на "Газпром", най-голямата компания за природен газ в света, която доставя 40% от газа в Европа, да приема само рубли при плащанията по доставки за т.нар. неприятелски страни и че му остават само четири дни, за да установи как да го направи.

"Има инструкция към "Газпром" от президента на Руската федерация да приема плащания в рубли", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Тази информация ще бъде предоставена на купувачите на продукти на "Газпром", добави говорителят.

Плащанията в рубли биха подкрепили руската валута, която се срина след инвазията на 24 февруари. Речта на Путин вдигна курса на рублата с 9% спрямо долара в сряда.

Все още не е ясен механизмът, по който износ на газ за до 320 милиарда долара годишно ще се плаща в рубли. Във евро се плаща 58% от износа на "Газпром", в щатски долари 39% и в британски лири около 3%, по данни на компанията.

Много страни вносителки вече заявиха, че няма да плащат в рубли и държат на утвърдените в договорите валути (главно щатски долар, но и евро). Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаен на свой ред подчерта, че ЕС няма да плаща в рубли. Според нея такъв вариант е неприемлив, защото заплащането на Русия в рубли ще бъде нарушение на въведените от ЕС санкции срещу Русия.

"Това би било опит за заобикаляне на санкциите. Няма да позволим заобикаляне на нашите ограничения", смята фон дер Лайен.

В интервю за Welt германският финансов министър Кристиан Линднер посъветва германските енергийни доставчици да не плащат за руски газ в рубли, предаде Ройтерс.

"(Руският президент) Владимир Путин се опитва да подобри икономическото си положение. Ако плащате в рубли - ако плащате изцяло в рубли - това укрепва неговата валута", каза Линднер, като добави, че решението е на доставчиците.

Някои наблюдатели вече отбелязаха, че толкова много рубли могат да се купят само от Банката на Русия (централната банка), но тя в режим на санкции.

От друга страна България - голям купувач (като относителен дял) на руски газ, заяви, че има решение - финансов контрагент е готов да извършва трансакции в рубли.

Междувременно директорът на отдела за икономическо сътрудничество на руското външно министерство Дмитрий Биричевски изрази мнение, че нежеланието на чуждестранните контрагенти да приемат плащания в рубли може да предизвика верижна реакция, която да се разпространи и върху други видове задължения.

"Сред последствията са блокиране на трансакции, замразяване на обезпечения, активи и затваряне на кредитни линии. ...Към сегашните енергийни и логистични кризи може да се добави и криза на неплащанията, придружена от поредица от фалити. Това може да доведе до фундаментални промени в международните финанси и да провокира срив на пазара", коментира началникът в Министерството на външните работи, цитиран от Газета.ру.

Съединените щати обявиха по-рано в петък, че ще доставят на Европа повече втечнен природен газ, за да помогнат за ограничаване на зависимостта от Русия.

Новините от днес и със задна дата