четвъртък, 10 март 2022 г.

Моряците ни на корабите в Украйна са на най-защитеното място

  

Корабособственикът ни увери, че моряците и на двата кораба са възможно в най-защитено място. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев за блокираните в украинско пристанище два плавателни съда с български моряци на борда.

По време на участието си в блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът увери, че са взети всички мерки, гарантиращи сигурността на моряците по време на престоя им.

Двата плавателни съда, носещи имената "Царевна" и "Рожен", имат достатъчно запаси за следващите три месеца, стана ясно от думите на транспортния министър.

Събев посочи още, че един от моряците е заявил желание да бъде евакуиран и след организирания коридор от българската дипломатическа мисия, вече се е прибрал вкъщи. Другите продължават да бъдат на плавателните съдове. Той увери, че българската държава поддържа непрестанна връзка със собственика и двамата капитани.

"Към този момент всичко е под контрол", каза още министър Събев.

Вече 17 дни товарният кораб "Царевна" с 18 моряци на борда е блокиран в украинското пристанище Мариупол. Екипажът не може да бъде евакуиран, тъй като Русия не допуска кораби в Азовско море, пристанището е затворено от украинските власти, а подходният канал е миниран.

Корабът "Царевна" акостира в пристанище Мариупол на 21 февруари. На борда му има 17 български и един украински моряк. Управителят на фирмата, наела екипажа, каза, че всички моряци са в добро здравословно и психическо състояние и имат храна за около месец напред.

"Осигурени са, по информация от представители на корабособственика, храна, вода, гориво. Наред са, чуват се по 4 пъти на ден, но просто не можем да тръгнем", обясни пред БНТ Николай Стефанов, управител на фирмата, наела екипажа.

Близките на моряците се чуват всеки ден с тях по сателитен телефон.

Освен кораба "Царевна" в пристанище Мариупол са блокирани още 80 търговски кораба.

"Имаме кораб на БМФ, който също е там до нас. Кризата е голяма, имаме кораби, които пристигнаха без провизии, не можаха да заредят, доколкото знам, и там положението е тежко", допълни директорът на фирмата.

Николай Стефанов съобщи, че предстои среща на Международната морска организация, на която ще бъдат обсъдени възможностите за евакуация.

Новините от днес и със задна дата