Русия ще откаже да приеме плащане за доставки на природен газ във валути, които са се компрометирали, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това обяви руският президент Владимир Путин в сряда на среща с правителството, цитриран от руските информационни агенции.

"Реших в най-кратки срокове да прилагам набор от мерки за преводите по плащания — нека започнем с това — за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, за руски рубли", каза президентът.

Тоест, обясни Путин, се планира да се изоставят всички компрометирани валути при подобни изчисления.

Това е втора серия в опитите на руския президент да наложи рублата, чиято цена рухна в последните месеци. В началото на март Путин въведе специална процедура за плащания на кредитори от държави, наложили санкции срещу Русия - т. нар. неприятелски държави. Руският бизнес ще може да погасява дълговете си в рубли. Така че властите се опитват да избегнат неизпълнение на облигации, които Роснефт, Газпром и други компании скоро ще трябва да изплатят.

Но както и при кредитните споразумения (по емисиите еврооблигации), така и при доставките на газ, договорите се сключват в "компрометирана" валута (щатски долари) и неизпълнението им ще доведе до съдебни искове.

Руските агенции съобщават, че след нареждането на Путин борсовата цена на природния газ в Европа се е повишила до почти 1350 долара за 1000 кубически метра. 

(Очаквайте подробности)