сряда, 23 март 2022 г.

МОН: След 29 март обучение онлайн само с писмено разрешение

 МОН обяви кои ученици ще носят маски в клас - Образование - България -  Новините на NOVA - NOVA 

Учениците, които все още се обучават онлайн заради отказ да се тестват веднъж седмично за COVID-19, трябва да се върнат в клас на 29 март, съобщават от Министерството на образованието.

Според заповедта на Министерството на здравеопазването от тази дата ще отпадне изследването за вируса в училищата.

Остават в сила другите предпазни мерки - носенето на маска в коридорите и общите помещения за децата от I до IV клас, както и навсякъде за по-големите ученици и за учителите, спазването на дистанция, дезинфекцията и проветряването.

От отмяната на тестването до края на извънредната епидемична обстановка онлайн обучението ще бъде възможно само за учениците, които имат писмено разрешение за това.

Според Закона за предучилищното и училищното образование родителите имат право по свой избор да прехвърлят децата си в електронна среда поради здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ.

За до 30 дни онлайн обучение разрешение за това се дава от директора на училището, а за по-дълъг период - от началника на Регионалното управление на образованието.

През тази седмица в клас са 626 260 ученици - с 1000 повече от миналата седмица. Над 41% от тях посещават занятията без тестване заради ниска заболяемост в общините или след представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. Преди часовете в понеделник са изследвани над 339 000 деца.

Вече почти месец се наблюдава тенденция за спад в положителните проби. През тази седмица те са 417 - с близо 150 по-малко от предходната. Позитивните ученици са 318 спрямо 494 седем дни по-рано. Увеличение има при учителите, диагностицирани с коронавирус. Те са 76, докато през миналата седмица са били 44. Броят на положителните тестове при непедагогическите специалисти се запазва почти без промяна - 23 спрямо 26 седем дни по-рано.

Новините от днес и със задна дата