сряда, 9 март 2022 г.

Мартин Димитров: Довършването на АЕЦ "Белене" е безсмислено!

  

Мартин Димитров, депутат от Демократична България, обясни колко е безсмислено довършването на АЕЦ "Белене". 

Какво е мнението на специалистите по енергетика:

Според тях България съвсем спокойно може да поддържа ниска цена на електроенергията, защото има две държавни електроцентрали. Това са АЕЦ Козлодуй с мощност 2000 MW и ТЕЦ "Марица изток" 2 с мощност 1600 MW.

Мощностите на ВЕЦ на НЕК са достатъчни за поддържане на енергийния баланс в страната с поносими цени за българските граждани и предприятия. Необходимо е решение и заповед на министъра на енергетиката, за спиране на износа на електроенергия и цялото налично количество спокойно може да се пренасочи за регулирания пазар и останалите потребители в страната, обясняват експерти в енергетиката, като уточниха, че съществува такава практика.

За да се случи това е необходима воля и решителни действия от страна на новоизбраното коалиционно правителство. Такава, обаче няма, а причините навяват съмнения за задкулисни интереси и обслужване на корупционни действия.

Тезата за ангажименти към Европейския съюз и енергийната борса е несъстоятелна, защото глобата е нищожна на фона на инфлацията и декапитализирането, което се случва в страната.

Т.с., според българските специалисти
мощностите на ВЕЦ на НЕК са достатъчни за поддържане на енергийния баланс в страната и АЕЦ "Белене" е безмислена инвестиция, ако българското правителство и хората около Мартин Димитров си свършат работата и прекратят износа на електроенергия.

Новините от днес и със задна дата