сряда, 23 март 2022 г.

При спиране на вноса на руски горива, поскъпването ще е с 20 ст. на колонка

  

Ако на срещата на върха на НАТО решат да се спре вносът на руски горива деривати, газ - предполагам, че ще има повишение от 20 ст. на колонка, прогнозира зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносител и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров пред bTV.

"Ако се задържи тази тенденция, нормално е да скочат, но ако не се вземе това решение, предполагам, че ще има връщане пак назад на цените", добави той и обясни, че при решение за спиране на вноса това няма как да стане от днес за утре. Ще са нужни около 6 месеца, но само информацията ще увеличи цената. После като няма потребление, цената отново ще падне, каза още Хаджидимитров.

Той добави, че има спад и на потреблението с 30%.

"Може би всеки си прави сметка в момента дали да не се качи на метрото, да си вземе колелото, да се разходи пеш. Но ако войната свърши, цените ще са много под 3 лв.", обясни още експертът.

Целият бранш работим за потребителите. Намалили сме си максимално печалбите, за да не виждаме цени над лв.3 на колонка, добави той.

В четвъртък американският президент Джо Байдън ще вземе участие в Брюксел на среща на европейските лидери. За утре е планирана и среща на върха на НАТО с участието на украинския президент Володимир Зеленски.

Новините от днес и със задна дата