вторник, 8 февруари 2022 г.

Конституционния съд: Mинистърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор

  

                                       Снимка: БТА

Прокуратурата никога не коментира решения на съда, в случая на Конституционния съд. Прокуратурата няма никакви притеснения. Това бе лаконичният коментар на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, след като конституционните съдии единодушно решиха с 10 гласа "за", че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

"Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, е ясно, че не става въпрос за принципен подход, а за персонална политическа атака от страна на представители на изпълнителната власт", допълни Милева.

В интервю на 16 януари т.г. министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че във ведомството се работи по сигнали, в които има достатъчно аргументи да се иска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. По думите ѝ трябва да има ясна и прозрачна процедура, която да установи има ли основания за отстраняване на главния прокурор.

В становище по образуваното в Конституционния съд дело главният прокурор посочва, че в правомощията на министъра на правосъдието "не се включва възможност да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор". Според него единствено Висшият съдебен съвет може да констатира "основанието за предсрочно освобождаване на тримата висши ръководители в съдебната система и да направи предложение за тяхното освобождаване до президента".

От Министерството на правосъдието посочват, че министърът на правосъдието "има възможност да сезира пленума на ВСС с предложение за предсрочно освобождаване" на тримата. Позицията е споделена и от Върховния касационен съд, както и от президента Румен Радев.

Съсловните организации на магистратите са разделени по въпроса, по който се иска тълкуване от Конституционния съд. В становища до Конституционния съд Съюзът на юристите в България и Съюзът на съдиите подкрепят тезата, че министърът на правосъдието е в правото си да прави предложение за предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, и главния прокурор. От своя страна Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите са на противоположното мнение.

Новините от днес и със задна дата