вторник, 8 февруари 2022 г.

Спецпрокуратурата разследва организирана престъпна група за издаване на „златни паспорти“

  

Специализираната прокуратура образува вчера досъдебно производство по случая с т.нар. "златни паспорти". Разследването е за това, че от 2015 до 2021 г. на територията на страната е действала организирана престъпна група с користна цел,  спомагала определени лица да придобият българско гражданство след инвестиция.

В нея евентуално са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции. Сформиран е екип от петима следователи и двама прокурори. Това заяви на брифинг говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

По думите му, днес са изготвени искания от обвинението за информация от Българската агенция за инвестиции, Министерствата на правосъдието и икономиката, както и от Дирекция "Миграция" към МВР. 

"За случая ще бъдат уведомени ЕК и ЕП", добави Кръстев. 

Според разследващите дейносттта на организираната престъпна група може да накърни интересите на България по отношение на членството на страната в шенгенското пространство, както и за отпадането на визите за САЩ.

Говорителят на Спецпрокуратурата уточни, че разследването все още е на много ранен етап и то касае извършеното престъпление, а не извършителите. Сигналът пък бил подаден от депутата от ДПС Хамид Хамид.

"В момента е много ранен етап, за да се каже кой какво точно престъпление е извършил. Като се съберат всички факти ще можем да дадем правилно правно заключение дали има извършено престъпление и от кого и ако има такова - да повдигнем обвинение", каза още Христо Кръстев. 

Той каза още, че проверката включва всички издадени паспорти, придобити чрез инвестиция за посочения 6-годишен период. Ще се проверява и произходът на направените инвестиции, както и движението на средствата след предоставянето на българското гражданство.

"Не мога сега да кажа колко души са придобили такива паспорти и от каква националност са", уточни Христо Кръстев. 

Вчера стана ясно, че в сигнала на Хамид Хамид се твърди, че процедурите, свързани с издаването на т.нар "златни паспорти", са прилагани спрямо граждани на Руската федерация и Китай.

Новините от днес и със задна дата