петък, 25 февруари 2022 г.

Ердоган обвини ЕС и НАТО в нерешителност срещу руската инвазия

  

Турция потвърди ангажимента си към суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на руската инвазия в страната. Президентът на южната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган призова НАТО да заеме решителна позиция по кризата, пише в. "Дейли Сабах".

"Европейският съюз и Западът не проявиха твърда позиция. НАТО трябваше да предприеме по-решителни стъпки", заявява Ердоган.

Докато поддържа тясно сътрудничество с Русия в областта на отбраната и енергетиката, Турция продаде бойни дронове на Украйна и подписа споразумение за съвместното им производство.

Анкара също се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 г.

Турция, която има втората по численост армия в НАТО, се стреми да поддържа добри отношения с Русия, въпреки че осъжда инвазията и в Украйна и я нарича "незаконна".

"Русия да спре това "незаконно нападение" и да се върне към диалога и дипломацията. Турция е готова да работи с всички страни за улесняване на мирното разрешаване на тази криза", заяви заместник външния министър на южната ни съседка Седат Юнал.

Досега Турция се е противопоставяла на санкциите срещу Русия. Анкара не отговори и на призива на Украйна да затвори Босфора за руските военни кораби.

Новините от днес и със задна дата