неделя, 20 февруари 2022 г.

Въоръжените сили на Украйна атакуваха позиции на народната милиция в самообявилата се Луганската народна република / видео

 Украински военни са се опитали да атакуват позиции на ЛНР, има данни за  жертви - Свят - DarikNews.bg

Въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват позиции на народната милиция в Луганската народна република, заяви говорителят на милицията Иван Филипоненко, цитиран от ТАСС. 

Към 5 ч. сутринта военни от 79-а десантно-щурмова бригада направиха опит да атакуват позиции на народната милиция в района на населеното място Пионерское. При стълкновенията противникът понесе загуби и отстъпи, съобщи Филипоненко.

"Престъпните действия на украинските въоръжени сили доведоха до разрушаването на пет жилища и до жертви сред мирното население. Допълнителните данни се уточняват", каза той.

Сепаратистките сили на Донецк и Луганск и украинските военни продължават да се обвиняват взаимно в нарушения на примирието в Източна Украйна. Според Олексей Данилов, секретар на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна, сепратистите следват сценарий, написан в Москва.

Байдън свиква Съвета за национална сигурност

Президентът на САЩ Джо Байдън ще свика днес заседание на Съвета за национална сигурност, на което ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА.

Екипът по националната сигурност на Байдън е повторил предупрежденията, че Русия може да предприеме нападение срещу Украйна по всяко време, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки и добави, че президентът на САЩ следи развитието на ситуацията и е бил информиран за разговорите на вицепрезидентката Камала Харис със съюзниците на Мюнхенската конференция по сигурността.

НАТО очаква, че руската армия ще предприеме нападение срещу съседна Украйна, предаде ДПА.

"Всички признаци показват, че Русия планира пълномащабна атака срещу Украйна", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в коментар за телевизия А Ер Де.

Столтенберг, който е на Мюнхенската конференция по сигурността, заяви, че струпването на войски продължава. "Не са изтеглени войски, както казва Русия, а напротив - пристигнали са още военни", заяви той. По думите му има признаци, че Русия се готви да си устрои претекст за атака.

Въпреки заплахата от ескалация, Столтенберг остава ангажиран към решаването на конфликта с политически средства. "Искаме да накараме Русия да смени курса и да седне с нас" на масата за преговори, заяви той.

НАТО изтегли служителите си от Киев

Представител на НАТО съобщи, че алиансът е преместил служителите си в Украйна от Киев в западния град Лвов и в Брюксел, за да гарантира тяхната сигурност.

"Животът на нашия персонал е от първостепенна важност, затова той бе преместен в Лвов и Брюксел. Офисите на НАТО в Украйна продължават да функционират", заяви представителят. Той не даде информация колко са служителите.

"НАТО и страните съюзници следят и преценяват ситуацията отблизо, и продължават да предприемат всички необходими мерки", добави представителят.

Няколко западни страни вече преместиха дипломатите си от Киев в Лвов, намиращ се на границата с Полша, тъй като очакват започване на руски военни действия.

Украйна не е член на НАТО и алиансът няма сили там. Но от края на 90-те НАТО има две служби в Киев: бюро за свръзка и център за информация и документация. Бюрото за свръзка има за мисия да поддържа диалога между НАТО и украинското правителство. Според сайта на алианса, актуализиран за последно през 2016 г., там работят общо 16 души. Не се знае колко са служителите в информационния център.

Новините от днес и със задна дата