събота, 19 февруари 2022 г.

Британският външен министър: Руската инвазия започва следващата седмица

  

Украйна ще се изправи пред най-лошия сценарий на руска инвазия през следващата седмица, заяви британският външен министър Лиз Тръс пред Мюнхенската конференция по сигурността, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ Европа ще се озове в най-опасната ситуация от началото на ХХ-ия век.

"Този най-лош сценарий може да се случи не по-рано от следващата седмица. Действителността е такава, че Русия не иска да върне часовника назад", каза тя.

Тръс отбеляза, че напоследък има удвояване на количеството дезинформация, вкл. за операции в Донбаския регион под "фалшив флаг". Тя изрази опасения, че Русия е показала, че не гледа сериозно на дипломацията.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза в речта си пред конференцията, че удовлетворяването на претенциите на Русия не е начинът за постигане на мир в Европа. 

Според него е "наивно да се вярва, че изпълняването на някои от исканията на Русия ще доведат до мирно съжителство, до мирно съвместно съществуване".

В кулоарите на форума в баварската столица се състоя среща на външните министри на страните от Г-7. В съвместното им комюнике се посочва, че няма доказателства за намаляване на числеността на руските войски около Украйна и се изразява "силно безпокойство" от положението. 

Министрите отправят призив към Кремъл "да избере пътя на дипломацията, да деескалира напрежението и значително да изтегли войските си" в близост до украинските граници.

Новините от днес и със задна дата