неделя, 20 февруари 2022 г.

Застудяване и превалявания от дъжд и сняг ни очакват през новата седмица

  

До края на деня облачността ще бъде значителна. На отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб северозападен вятър.

Максималните температури ще достигнат 10 до 16 градуса.

Утре облачността ще бъде променлива, намаляваща преди обяд до слънчево време.  Минималните температури ще са от 1 до 6, а дневните от 12 до 18 градуса. В Дунавската равнина ще духа слаб източен, а в Източна България - до умерен южен вятър.

Привечер от запад ще започнат превалявания от дъжд.

През нощта срещу вторник вятърът ще се ориентира от северозапад  и ще се усилва. Минималните температури ще бъдат от 3 до 9, но от северозапад ще прониква студен въздух и в западната половина на страната през деня те няма да се повишат съществено: дневните ще бъдат от 2-3 по високите полета до 13 на изток.

Във вторник валежите ще обхванат по-голямата част от страната. В низините и източните райони ще вали дъжд, а в планините на Западна България над около 1000 метра - сняг.

Мокър сняг е възможно да превали и в част от високите полета на запад.

Вятърът от северозапад ще бъде умерен, в Дунавската равнина - временно силен.

В сряда минималните температури ще бъдат от минус 1-2 по високите полета до 5-6 във ветровитите части на низините. Там ще духа умерен и временно силен западен, в източните райони -северозападен вятър.

Облачността ще бъде променлива, на места все още ще превалява, но валежите ще отслабват и спират. Дневните температури ще бъдат от 5 до 11 градуса.

В четвъртък ще бъде облачно, с временни разкъсвания над западните райони. На места в централните и източни райони ще превали дъжд, в планините - сняг.

Вятърът в Източна България ще бъде от север, а в западната част на Дунавската равнина - слаб от запад. Минималните температури ще бъдат от минус 3 до плюс 3, а дневните ще са без промяна - от 6 до 11 градуса.

В петък облачността ще намалява, а вятърът на запад ще стихне. Сутрин ще бъде по-студено, с минимални температури от около минус 5-6 по високите полета и инверсионните места на северозапад до плюс 3 градуса.

През деня ще бъде слънчево или с незначителна облачност. В Източна България ще духа слаб северен вятър. Дневните температури ще са от 7 до 12 градуса.

В събота облачността от запад ще се увеличава, но според сегашните преценки ще остане все още без валежи. Минималните температури в събота и неделя ще са от около 0 до 5, а дневните - от 8 до 13-14 градуса, малко по-ниски, с градус-два в неделя./vremeto.dir.bg

Новините от днес и със задна дата