събота, 5 февруари 2022 г.

Кирил Петков: Скоро ще има арести за магистралите

  

                                      Снимка: БТА

Всяка седмица събирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им казвам: Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални арести. Хората искат реални арести. Това коментира премиерът Кирил Петков ексклузивно в "ЕвроДикоф".

Хората са спрели да вярват на идеи и планове. Работи се. Надявам се скоро време да имаме сериозни арести, каза той. 

И по линия на Булгаргаз, и по всякакви други линии. По линия на магистралите Рашков работи много сериозно. Той може да има данни, но за да има арест, трябва да има прокурор, с когото да работи, коментира Петков, като уточни, че промяната в прокуратурата предстои.

Планът за възстановяване и развитие 

Томислав Дончев прави някакви пиар-и. Те сега се чудят какво да направят, за да се чувстват от една страна опозиция, от друга страна да всяват смут в новините. Много ясно казах - планът, който беше предаден, беше на тази дата, но след това имахме поправки от Европейската комисия. Чакаме да видим дали ЕК е доволна. Вицепремиерът Асен Василев ще направи обществени изслушвания, за да обясни какви са поправките. Така отговори Кирил Петков на обвиненията от ГЕРБ, предаденият План за възстановяване в Брюксел е на служебния кабинет, а не на новото правителство, което се вижда и от изказването на представител на ЕК.

За гей-скандала 

Скандалът се заформи, след като Петков публикува в личния си профил скрийншот, показващ линк към приложението за гей запознаства Grindr. Преди седмица няколко медии подеха тезата, че премиерът е прикрит хомосексуалист и се е издал с този скрийншот.

"На съветника по външните работи в Министерския съвет, неин познат от Брюксел ѝ е изпратил скрийншота с Grindr. Аз не знаех какво е това. Било дейтинг апп за гей двойки. Няма нищо лошо в това, заяви премиерът. 

"Казват, че имам 100 любовници, па на жена ми била не знам какво си", заяви Петков. 

Скрийншотът на Grindr е пратен на нас от Брюксел, добави той.

"Взимат на мой колега снимки и казват това е неговият гей партньор", добави премиерът.

Затваряме специализирания съд и прокуратурата 

Затваряме специализираните съд и прокуратура до няколко седмици. Ще разделим КПКОНПИ на две комисии и едната ще има разследваща функция. Движим е с най-бърза максимална скорост, нон трябва да се има предвид, че сме 4 коалиционни партньори. Опитваме се да го правим по правилата, но с най-бърза скорост, каза още Кирил Петков.

В предизборната кампания се говореше за Гешев и Цацаров. Сега се говори само за Гешев. Наистина действаме, увери министър-председателят.

Инспекторатът към ВСС трябва да бъде сменен. То е с изтекъл мандат, посочи още Петков.

Диалогът с Република Северна Македония

Конструктивния тон със Северна Македония е важен. Затова направихме това честване. Това, което аз заложих като план заедно с коалиционните си партньори, беше много ясно. Аз започнах да го изпълнявам в първия възможен момент когато Димитър Ковачевски стана премиер. Точно в този ден аз бях там. Румен Радев не ми е казвал да не ходя в Северна Македония, категоричен бе премиерът. 

За Булгаргаз

"Знаех, че волно или неволно, но аз мисля, че волно са направили огромни щети на българското държавно дружество "Булгаргаз". Тези щети са функции на високите цени на газа и да има нахалството да говориш оправдателни неистини, но да говорят с тон, едва ли не, че някой управлява и те не са засегнати, а права на всички българи? Важното е да работим така, че българският интерес да е защитен", каза още Петков.

Вчера сутрин е имало обиск в дома на шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов. "Министър Бойко Рашков направи пресконференция след Министерски съвет и разследването върви. Едно уволнение не е достатъчно, трябва да има пълно разследване", каза още премиерът.

"Министър Рашков е човекът, който когато е събрал всички данни, неговото министерство ще е отговорно за повдигане на обвинение. Това, което знам е, че не е била умишлена грешката за цената на газа", коментира Петков.

Новините от днес и със задна дата