събота, 5 февруари 2022 г.

Полша прие US десантчици в защита на Източна Европа, ако има украинска криза

  

В Югоизточна Полша пристигнаха първите американски военни в подкрепа на съюзниците от НАТО в Източна Европа на фона на напрежението около струпването на руски войски в близост до украинската граница, предаде Ройтерс.

Малък самолет, който, според източник от полската армия, е превозвал военни от командния състав на американската армия, се приземи тази сутрин на летището Жешов-Яшонка, в югоизточната част на страната, допълва БТА.

В момента все още тече подготовката в полската база, която е разположена в близост до украинската граница, където ще бъдат настанени военните. Те са от 82-а американска десантна дивизия, допълва Франс прес.

Временно военните ще бъдат настанени в изложбения и бизнес център "Г2А Арена", който се намира в близкия град Яшонка, посочва Ройтерс.

В сряда американският президент Джо Байдън разпореди допълнително разполагане на близо 3000 военни в Полша и Румъния, които да охраняват Източна Европа в случай на разрастване на украинската криза.

Около 1700 военнослужещи, основно десантчици от 82-ра въздушнодесантна дивизия на американската армия, ще бъдат прехвърлени в Полша от базата Форт Браг (Северна Каролина). А базираният в германският град Филзек американски батальон "Страйкър", чиито състав е от около 1000 души, ще бъде предислоциран в Румъния.

В Германия пристигнаха първи допълнителни американски военни части вчера.

Русия отрича да има планове за инвазия в Украйна, но е разположила повече от 100 000 военни в близост до украинската граница. Москва заяви, че може да предприеме военни мерки, без да уточнява какви, в случай че исканията й не бъдат изпълнени. Едно от тези искания е НАТО да обещае, че никога няма да приеме Киев за свой член.

Очаква се на следващата среща на НАТО, предвидена за 16 и 17 февруари, министрите на отбраната на страните членки да обсъдят изпращането на още подкрепления.

Новините от днес и със задна дата