вторник, 8 февруари 2022 г.

Агент "Талев" стана съветник на медийната комисия в парламента

  

                        Снимка: "Булфото"

От два дни Иван Гарелов е консултант на парламентарната Комисия по медии и просвета, чийто ръководител е Тошко Йорданов. "Вероятно едно от първите неща, с които ще се заеме комисията, ще е смяната в закона за радиото и телевизията", сподели Гарелов пред "24 часа".

Длъжността му е платена, а той ще участва за първи път на съвещанието на комисията в четвъртък.

Тошко Йорданов влезе няколко пъти в конфликт с публицисти, още в 45-ото Народно заседание. Тогава той изиска крумови закони за тв кореспондент, който позволи лапсус по време на живо включване. Миналия месец стана ясно, че управляващите започват промени в Закона за радиото и телевизията като предлагат наказателна отговорност за журналистите и също административна отговорност при разпространяването на фалшиви новини.

Още тогава Тошко Йорданов каза, че до края на март депутатите няма да успеят да направят законодателните корекции. Нещата обаче не са толкова прости, защото и в момента журналистите носят наказателна отговорност за обида и клевета. Затова и от Асоциацията на европейските журналисти ЕЖ посъветваха депутате да се запознаят с мнението на експертите, които от години работят в тази посока, а не да се започва всичко отначало.

Самият Иван Гарелов бе за кратко медиен съветник и в кабинета "Герджиков". "Не се наложи да ме уговаря дълго. Имам отношение към него и усилията на президента. Всичко това е в тон с моите разбирания и гражданската ми позиция", коментира тогава известният журналист. Няколко месеца по-късно той бе освободен от тази длъжност след участие в телевизионно предаване и произтеклото от това нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания. Дотам се стигна след като Гарелов публично защити Елена Йончева (тогава кандидат-депутат от БСП) от обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че като журналист е получила солидни суми от държавата, за да прави интервютата си в чужбина.

Съгласно Решение на Комисията по досиета на 26 ноември 2008 за оповестяване на имената на сътрудниците на структурите на бившата Държавна сигурност, които са били на ръководни постове в Българската национална телевизия:

Иван Стефанов Гарелов – щатен служител; нещатен служител на КДС, ПГУ - комунистическата ДС, псевдоним Талев. Публична длъжност или публична дейност Главен редактор от 01.04.1990г. до 10.04.1992 г.Бил е ръководител на резидентурата на БНТ в качеството си на Ръководител на направление „Новини“ от 01.06.1999 г. до 11.09.2000 г.

По същото време бяха разкрити Кеворкян и Алгафари,

Доклад по чл. 16, ал. 2, т. 2 на НРС рег. № RB102101-001-04/12 – 1554/ 25.08.2008 г.

Новините от днес и със задна дата