четвъртък, 24 февруари 2022 г.

В небето над България е страшно след руската атака в Украйна СНИМКА

 

Небето над България и Турция се задръсти след като Украйна затвори въздушното си пространство заради войната, сочи картата на flightradar24. Много авиокомпании са пренасочили полетите си над Русия да минават през Турция и след това България. 

Ръководство на въздушното движение (РВД) има готовност да обслужи повишения въздушен трафик над България, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията, цитирани от БТА.

Около 4:00 часа тази сутрин украинските власти публикуваха НОТАМ съобщение за затваряне на цялото украинско въздушно пространство за граждански полети, включително и летищата на територията на Украйна.

Поради потенциална опасност за гражданското въздухоплаване Европейската агенция за авиационна безопасност издаде бюлетин, който препоръчва авиокомпаниите, освен територията на Украйна, да избягват и райони на около 200 км разстояние от украинската граница навътре в териториите на Русия и Беларус.

Очакваният ръст на въздушния трафик в българското въздушно пространство е около 40%. ДП „Ръководство на въздушното движение“ е подготвило секторни конфигурации за поемане на трафика, като са направени и симулации. Осигурен е необходимият брой ръководители на полети.


Новините от днес и със задна дата