четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Зеленски с драматичен апел: Пишете как мощно се сражава нашата армия, късаме дипломатическите отношение с Русия!

 Зеленски отговори на Путин: Наследничката на Киевската Рус е Украйна -  News.bgРъководителят на украинската армия заяви, че е получил заповед от президента Володимир Зеленски да отблъсне руска инвазия в страната, съобщава "Франс прес".

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна даде заповед за нанасяне на максимални загуби на агресора, обяви генерал-майор Валерий Залужний. Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

Украйна прекъсна дипломатическите отношения с Русия. Това каза днес президентът на Украйна Володимир Зеленски на брифинг пред журналисти.

„Първото – много е важно журналистите да показват на хората къде е лъжата. Мобилизация на бойния дух. Искам да се обърна към всички граждани, към всичките честни украински медии да разпространяват информация как мощно се сражават нашите сили, тази информация е все още малко. На нашите военни е необходима подкрепата на нашето населения.

Армията ни е мощна и нашето население е също една мощна армия. Въоръжените сили на Украйна водят тежки боеве, отбиват атаки в Донбас, на север, на изток, на юг. Врагът е понесъл сериозни загуби и ще има още по-сериозни загуби, защото са навлезли в наша земя. За отбраната работи армията, националната солидарност е главната опора на украинската държавност“, каза Зеленски.

„Ние вече раздаваме оръжие и ще раздаваме за защита на нашата земя – на всички желаещи, на всички, които искат да защитават нашия суверенитет. Всеки, който има боен опит и може да се присъедини към отбраната на Украйна трябва да се яви в съответните пунктове. Следете внимателно за по-детайлна информация“, допълни украинският президент.

Той призова, тъй като има ранени военни, където в болниците е необходима кръв, хората да се отзоват и да станат донори на защитниците на Украйна.

„В тези сложни условия е необходимо всяко предприятие, от всеки предприемач да се погрижи за своите работници, защото от това зависи какво ще бъде нашето бъдеще, работете за обществото. Хората трябва да бъдат снабдени с всички необходими стоки и услуги“, допълни Зеленски.

Той благодари на всички политици, които подкрепят Украйна. „Ние сме граждани на нашата прекрасна държава и отбраняваме свободата си“.

„Тази сутрин, уважаеми граждани, тази сутрин влезе в историята, но тази история е съвсем различна за нашата страна и за Русия. Ние прекъснахме дипломатическите отношения с Русия, Украйна няма да отдаде свободата си, каквото и да си мислят в Москва. Русия подло и самоубийствено рано сутринта нападна нашата държава, така както това направи фашистка Германия през Втората световна война. Руската държава стои на пътя на злото, но все още много зависи от руския народ, гражданите на русия сами ще изберат на коя страна ще застанат“, каза украинският президент.

„Искам специално да се обърна към гражданите на Украйна и на руски. Знам, че тази информация няма да я покажат по вашите канали, в социалните мрежи много неща са блокирани. Но това е желание да се унищожи нацията, но е невъзможно да се блокира историята.

Затова уважаеми граждани на Украйна, който има роднини в Русия, със сигурност има, приятели, журналисти, блогъри, моля ви, обръщайте се към тях, те трябва непрестанно да говорят за това, за да може в Русия да се знае истината“, заяви още Зеленски.

В заключение каза, че на всеки час ще излиза и ще разговаря с журналистите. „Слава на Украйна“, с тези думи завърши речта си украинският президент.

По-рано днес Украйна съобщи за най-малко седем загинали и деветима ранени при руски обстрел.

От своя страна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни са свалили пет самолета и руски хеликоптер.

Впоследствие руското министерство на отбраната отрече тази информация и информира, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

Новините от днес и със задна дата