понеделник, 21 февруари 2022 г.

Путин подписа указа за признаване на сепаратистките Донецк и Луганск за независими държави

 

Руският президент Владимир Путин подписа в Кремъл указа за признаването на Донецката народна република и Луганската народна република за независими държави. Веднага след това той парафира и договор за приятелство и взаимопомощ с двете признати от Русия държави, които от останалия свят са наричани сепаратисти.

Преди церемонията Путин лично информира германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, че възнамерява скоро да подпише указ за независимостта на ДНР и ЛНР, съобщиха руските официални медии.

Путин уведоми за решението си двамата европейски лидери тази вечер в разговор по телефона, съобщават рускаите информационни агенции.

Малко след това, около 20.40 наше време, Путин направи почти едночасово обръщение към нацията,в което изложи аргументите си да прибегне до това решение. Той обяви, че не може повече да продължава геноцидът над хората, чийто майчин език е руски и Украйна ги има като чужденци. 

Путин започна с исторически преглед как е била създадена Украйна, като се върна още към годините на сформиране на СССР.

Руският президент я нарече "Украйна на Владимир Илич Ленин. Той е нейният създател и архитект, а сега му събориха паметника. Това те го наричат "декомунизация", отбеляза Путин. 

По-рано днес по време на Съвета по сигурност, който събра на заседание, руският президент декларира, че днес ще вземе решение за това, което поискаха от него двете непризнати от международната общност републики - Донецка народна република и Луганска народна република. 

Днес двамата ръководители на сепаратистките републики, отделили се от Украйна, Денис Пушилин и Леонид Пасечник, призоваха руския президент да ги признае за независими и суверенни държави.

Такива обръщения руският президент прави изключително рядко, само около Нова година или други празници, подчертават руските медии. 

По време на заседанието от Федералната служба за сигурност му докладваха данните за ситуацията по границата с Украйна и заловените украински нарушители, един от които е в плен, а петима са убити, както твърди руската страна. Унищожени са били и два украински БТР-а.

Украинските власти отрекоха това да отговаря на истината и призоваха Русия да затвори "фабриката за фейк".

На фона на решението на руския държавен глава да признае двете републики бе съобщено, че украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е свикал съвещание на Съвета за национална сигурност и отбрана след изявленията на заседанието на руския Съвет за сигурност, предаде Ройтерс. Зеленски допълни, че е разговарял спешно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Новините от днес и със задна дата