понеделник, 21 февруари 2022 г.

Западът със светкавична реакция, след като Путин обяви Донецк и Луганск за независими

  

След като руският президент Владимир Путин обяви, че подписва независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народна републики в Украйна – не закъсня и международният отзвук.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска от държавите членки на Съвета за сигурност на ООН да обсъдят спешно практически стъпки за гарантиране на сигурността на страната му и намаляване на напрежението с Русия.

"Всички осъзнават последиците. Има много емоции, но точно сега всички ние трябва спокойно да се съсредоточим върху усилията за деескалация. Няма друг начин", заяви той.

Русия е постоянен член на Съвета за сигурност, което ѝ дава право на вето, припомня „Ройтерс“. 

ООН призовава „всички заинтересовани лица да се въздържат от каквито и да било едностранни решения или действия, способни да нарушат териториалната цялост на Украйна“.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че Брюксел ще предложи на министрите в Съюза да наложат санкции на Кремъл, ако руски военни нахлуят в Украйна. Борел добави, че санкциите ще засегнат и Беларус, ако от територията на тази страна или с нейно участие бъдат предприети действия срещу Украйна.


"Признаването на двете сепаратистки територии в Украйна е грубо нарушение на международното право, териториалната цялост на Украйна и миналите споразумения. ЕС и неговите партньори ще реагират с единство, твърдост и решителност в знак на солидарност с Украйна", написа в "Туитър" педседателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Санкционният пакет, подготвен от ЕС, включва и мерки, насочени срещу газопровода „Северен поток 2“, свързващ Русия и Германия. Газопроводът е построен, но все още не е заработил, тъй като се чака регулаторно одобрение.


Американският президент Джо Байдън събира на спешна среща своя екип по националната сигурност във връзка с развитието на ситуацията между Русия и Украйна.

Британският премиер Борис Джонсън също нарече признаването на сепаратистките региони в Източна Украйна от руския президент Владимир Путин нарушение на международното право и на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Украинският президент свика тази вечер извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана. 

Зеленски съобщи, че е разговарял вече по телефона с американския президент Джо Байдън и каза, че планира да проведе разговор и с Борис Джонсън.

Новините от днес и със задна дата